Na stavbě rychlostní silnice R6 začalo vyvlastňování pozemků

Karlovarsko - Na stavbě rychlostní silnice R6 mezi Chebem a Karlovými Vary začalo první vyvlastňování pozemků. Někteří majitelé odmítají prodat půdu za nabízenou cenu. Ředitelství silnic a dálnic tvrdí, že k tomuto kroku muselo přistoupit, aby nedošlo ke zpoždění stavby.

Téměř tři měsíce trvalo, než Ředitelství silnic a dálnic potvrdilo, že jednání s některými majiteli o vykoupení jejich pozemků nebyla úspěšná. V jednom případě už proto požádalo příslušný úřad o vyvlastnění. „Řízení bylo zahájeno podáním žádosti v květnu letošního roku,” potvrdila Irena Kučková ze Stavebního úřadu Sokolov.

Spor vznikl kvůli výkupní ceně a navíc o pozemek na úseku Kamenný Dvůr – Tisová, kde už se staví. Podle investora se ale práce kvůli tomu nezpozdí. Tiskový mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Hoření uvedl: „Pozemky jsou zesmluvněny a dokončení tohoto úseku to již neovlivní.” Vyjádření majitele pozemku se České televizi nepodařilo sehnat, protože žije v Holandsku.

Naopak další složitá jednání podle Jana Hořeního přibývají na úseku z Tisové do Sokolova, který se má začít stavět příští rok. Majitelé nechtějí prodat své pozemky za nabízenou cenu 80 korun za metr čtvereční, požadují 200 až 300 korun. Ozývat se začali i majitelé nemovitostí, se kterými se stát vyrovnal už před lety.

Ředitelství silnic a dálnic se ale brání, že víc peněz, než určuje vyhláška Ministerstva financí, nabídnout nemůže. Nevylučuje proto, že hrozí další vyvlastňování pozemků. „Probíhají jednání. Pokud nebudou úspěšná, tak budeme muset přistoupit k tomuto nepříjemnému zákonnému aktu,” vysvětluje Hoření.

Ředitelství silnic a dálnic stále doufá, že celý úsek rychlostní silnice R6 mezi Chebem a Karlovými Vary dokončí v roce 2010. Pokud ale počet pozemků k vyvlastnění bude přibývat, termín dokončení stavby se může prodloužit až o dva roky.