Po stopách Keltů se mohou zájemci o historii vydat v nasavrckém zámku na Chrudimsku

Nasavrky - Po stopách Keltů - tak se jmenuje nově rozšířená výstava na zámku v Nasavrkách na Chrudimsku. Do unikátního projektu keltského archeoparku se před časem pustilo občanské sdružení Boii. Ozvučený model opevněné keltské osady a desítky dalších exponátů doplnila počítačová projekce. Běžný život Keltů lidem přibližuje hraný film Příběh kamene. Jinde si zase můžou prohlédnout vzácné archeologické nálezy i to, jak vypadala keltská oppida ve střední Evropě.

Animace a další prvky umožňují lidem lépe porozumět celé keltské problematice - například umístění oppida v terénu, jak potvrdila Anna Frantalová z občanského sdružení Boii. S nápadem přiblížit lidem život dávných předků přišlo místní občanské sdružení. Keltský archeopark tu vytvářejí od roku 2002.

„Zdejší místo je vhodné, protože dva kilometry odtud leží pozůstatek keltské kultury - keltské oppidum v Hradišti,“ sdělil Lukáš Blažek, předseda občanského sdružení Boii. Řemesla, náboženství, pohřební rituály, válečná taktika, ale i ozdoby a šperky Keltů. To všechno nabízí stálá expozice v nasavrckém zámku.

„Byl to bojový národ, dokázali posunout řemesla o velký kus vpřed (především železářství a kovářství) a českou kotlinu osídlili zhruba v polovině 4. století,“ dodal Lukáš Blažek. Stopy Keltů mohou příznivci historie hledat nejenom v nasavrckém zámku, ale i po okolní naučné stezce. Už za dva roky tu chce občanské sdružení otevřít originální archeopark v podobě jakési oživlé keltské vesnice.