Lanovka na Klínovec se znovu rozjede, na své si přijdou i cyklisté

Jáchymov - Sedačková lanovka z Jáchymova na nejvyšší vrchol Krušných hor Klínovec (1244 m n.m.) se po jarní technické odstávce od 1. května znovu rozjede a pojede denně mimo pondělí. Kromě pěších turistů ji mohou letos znovu využívat i cyklisté. Pro ně připravili provozovatelé lanovky trasy jako součást projektu Cyklistika bez námahy. Zábavu si ovšem užijí také adrenalin milující sjezdaři na kolech.

Celé zařízení prošlo důkladnou technickou revizí a po dvou letech došlo na defektoskopii nosných lan. Přestože lanovka Transporty Chrudim slouží od roku 1965, stále je v dobrém stavu. A to i díky rekonstrukci v letech 1985 a 1986. Lanovka je však stále jednosedadlová, což limituje počet přepravených osob na 220 za hodinu. „O vybudování nové lanovky se hovoří již delší čas. Záleží ale na Jáchymovu, který je jejím vlastníkem,“ uvedl nájemce lanové dráhy Petr Šolc.

Letní jízdné zůstane v loňské výši. Dospělý zaplatí za jednu jízdu 50 korun a dítě o deset korun méně. Zpáteční lístek stojí v prvním případě 80 a zlevněný 60 korun. Kola se přepravují zdarma, poznamenal Šolc. „Máme připraveny i různé výhodné balíčky. A to od celodenní jízdenky, přes polodenní, až po pět jízd. Pro cykloturisty jsou připraveny mapy s vyznačením pěti okruhů různé obtížnosti a cílem vždy u lanovky,“ řekl.

Návštěvníci Krušných hor mohou využít i kombinovanou přepravu se sedačkovou lanovkou na severní straně Klínovce s nástupní stanicí u hotelu Nástup. Ta je modernější, má sedadlo pro tři osoby a hodinovou kapacitu 1400 osob. V provozu je od prosince 2005. „Provoz rozjedeme v polovině června. Lanovka do prázdnin pojede o víkendech. V červenci a v srpnu pak denně. Jízdné by mělo být stejné jako u druhé lanovky,“ řekl provozovatel areálu Martin Píša.