Chráněné dílny v Lázních Bělohrad propustí postižené

Lázně Bělohrad - Majitelé dvou chráněných dílen z Lázní Bělohrad se pomalu připravují na to, že budou muset propustit 300 lidí. Chtějí to udělat ve chvíli, kdy začne platit novela zákona o zaměstnanosti. Ta má totiž změnit způsob, jakým se smí nakládat s příspěvkem za zaměstnávání handicapovaných. Změnu prosazuje Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Spolumajitel chráněných dílen Filipa a Beads4U z Lázní Bělohrad Pavel Vrba vysvětluje: „Rozhodně nestrašíme, ani nikoho nevydíráme. To, že v případě změny zákona budeme muset propustit až dvě třetiny zaměstnanců, je smutná pravda. Týká se to zejména těch, kteří jsou mentálně postiženi a pro nás navlékají korálky.”

Majitelé chráněných dílen na zdravotně postiženého pracovníka od státu dostávají příspěvek, který mohou použít podle svého uvážení. Novela zákona ale počítá s tím, že dotace bude pevně vázaná ke mzdě. Současný systém je podle Ministerstva práce a sociálních věcí zneužívaný a výdaje s ním spojené navíc od roku 2003 prudce vzrostly. To potvrzuje náměstek ministra práce a sociálních věcí Marián Hošek: „Došlo k jejich trojnásobnému zvýšení za těch několik let přesto, že se nepodařilo podstatněji snížit nezaměstnanost zdravotně postižených.”

Proč se chráněné dílny změně brání? Mzda je podle Pavla Vrby u některých invalidů, zejména těch s mentálním postižením, jenom zlomkem z celkových nákladů. „Pokud bychom přišli o peníze, které jsou nad rámec mzdových nákladů, nebyli bychom samozřejmě schopni to místo udržet.” Sami zaměstnanci chráněné dílny přiznávají, že pokud by přišli o práci, jejich situace by se značně zhoršila. K tomu dodává Marián Hošek: „Spolu s organizacemi zdravotně postižených budeme muset hledat jiné mechanismy, kterými budou podporovat zaměstnanost zdravotně postižených.”

Změna zákona je součástí reformy, kterou mají poslanci projednávat od poloviny srpna.