Vojáci v Boleticích hlídají neukázněné cyklisty

jižní Čechy - Vojáci v Boleticích zvýšili hlídky. Do vojenského prostoru totiž denně vjíždějí desítky cyklistů a dostávají se až ke střelnicím. Boletice se před rokem staly prvním částečně zpřístupněným vojenským újezdem. Vstup je ale povolen pouze o víkendu.

Turisti jsou podle armády ve vojenském prostoru vítáni, ale pouze ve dnech, kdy sem mají přístup. Problémy nastaly po loňských prázdninách, kdy se z původně zcela nepřístupných Boletic stala o víkendech mimořádně atraktivní turistická oblast. Cyklisty nedotčená krajina láká, povolený vstup je do prostor však pouze o víkendech a o státních svátcích. Někteří ale těchto omezení nedbají a snaží se na vojenské území dostat i v nepovolenou dobu.

Přes týden tady vojáci opravdu cvičí. Cyklisté tak projíždějí nedaleko míst, kde se zkouší třeba nová letecká střelnice. „Ohrožují tím samozřejmě sebe, ale i probíhající cvičení,” upozorňuje Karel Trněný, přednosta Újezdního úřadu Boletce.

Už o několik kilometrů dál ale stojí posílené hlídky. Během jediné hodiny vjelo jednou z cest do Boletic deset cyklistů. Na omezení upozorňují hlavně varovné tabule a informační materiály. V některých cyklomapách ale podobné upozornění chybí. Vojáci očekávají, že po prázdninách neukázněných turistů ubude. Se snížením počtu hlídek ale příliš nepočítají.