Kvůli modernizaci železnice budou v Táboře dopravní omezení

Tábor - Obyvatele a cestující v Táboře čekají kvůli modernizaci IV. tranzitního železničního koridoru další omezení v dopravě. Na přelomu května a června bude na čtyři týdny opět uzavřena nejfrekventovanější městská křižovatka Černé mosty. Příští týden začne také rekonstrukce tratí na nádraží v Táboře, informovali zástupci Správy železniční dopravní cesty.

Modernizaci tratí v Táboře budou provázet několikadenní výluky. První čeká cestující od 13. do 16. května. Hlavní omezení ale musí lidé očekávat přímo na nádraží. „Cestujících se to dotkne pouze při nastupování a vystupování ze souprav a přecházení na krajní nástupiště,“ řekl ředitel výstavby OHL ŽS Lumír Pyszko. Kvůli rekonstrukci bude uzavřen podchod pod nástupišti, k vlakům se tak lidé dostanou po náhradních přechodech.

Při opravě se ale podchod prodlouží přes celou délku nádraží a poté bude sloužit jako spojnice mezi Blanickým předměstím a centrem města. Vznikne nové nástupiště, čtyři nové výtahy zajistí bezbariérový přístup a na nástupištích pomohou nevidomým a slabozrakým s orientací vodící pruhy a akustické majáčky.

Hlavní omezení čekají řidiče na křižovatce Černé mosty, po které denně projede 20 000 vozidel a v dopravní špičce se u ní tvoří dlouhé kolony. Přesný termín uzavření zatím zhotovitelé neznají, nyní žádají radnici o povolení čtyřtýdenní uzavírky na přelomu května a června.

Přestavba železniční stanice Tábor je poslední etapou při modernizaci úseku Doubí u Tábora - Tábor, která skončí do července 2009 a vyžádá si 2,8 miliardy korun. Úsek až po táborské nádraží bude uveden do provozu v úterý. Jeho součástí je také nově vybudovaná zastávka Tábor - Čápův Dvůr, která se slavnostně otevře 15. června.

Při modernizaci trati, která je součástí IV. železničního koridoru z Děčína přes Prahu, Veselí nad Lužnicí, České Budějovice do Dolního Dvořiště, nahradila jednokolejnou trať dvoukolejná. Díky tomu se zvýší rychlost vlaků v některých úsecích až na 160 kilometrů za hodinu. Nyní je nejvyšší povolená rychlost 100 kilometrů v hodině.