Liberec dostal pokutu za úhyn chráněných obojživelníků

Liberec - Česká inspekce životního prostředí udělila městu Liberec stotisícovou pokutu za porušování zákona o ochraně přírody. Liberecká radnice kvůli přípravám na mistrovství světa v lyžování nechala vypustit místní rybník, kde pak uhynuli chránění obojživelníci. Město pokutu respektuje a odvolávat se nebude.

Kvůli stavbě zásobovací nádrže pro zasněžovací systém ve Vesci museli dělníci vypustit rybník. Došlo k tomu ale v době, kdy se tu rozmnožovali chránění obojživelníci - ropucha obecná, skokan zelený a čolek obecný. Ti kladou do vody vajíčka; tůňky na dně vypuštěného rybníka ale vyschly a obojživelníci umřeli. Inspektoři přitom před zahájením prací vydali pokyny, kterými se měla radnice řídit, a kde bylo uvedeno, že stavební práce do rozmnožovacího období obojživelníků nesmějí zasáhnout.

Radnici hrozila dvoumilionová pokuta, inspektoři městu ale dali nejmenší možnou sankci sto tisíc korun, protože se nepodařil prokázat rozsah škod a také to, zda vymřela celá populace obojživelníků.

Přípravy na mistrovství se už jednou staly terčem kritiky - za svážení sněhu do veseckého areálu z chráněných oblastí Jizerských hor při Světovém poháru v klasickém lyžování. Správa Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory udělila pokutu 1,8 milionu korun firmě, která sníh navážela. Její technika poškodila lesy a louky. Právě tyto závody sloužily jako zkouška pro nadcházející mistrovství, které se v Liberci bude konat příští rok. Prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová za to získala nominaci do soutěže Dětí Země Ropák roku pro příští rok. Letos Neumannová v anketě obsadila druhé místo za podobný čin - navážení sněhu ze Šumavy do Prahy kvůli lyžařským závodům na Pražském hradě.