Z litvínovského Janova se možná stane druhý Chanov

Litvínov - Obyvatelé litvínovské čtvrti Janov se bouří proti novým přistěhovalcům především z řad Romů. Desítky lidí si do svých domů a bytů stěhují jejich majitelé. V jednom bytě často bydlí tři až čtyři rodiny. Na sídlišti narůstá kriminalita, městská policie už zde musela dokonce posílit hlídky. Radnice se ale proti dalšímu sestěhovávání problémových lidí nemá jak bránit.

Starousedlíci se obávají, že Janov dopadne podobně jako nedaleký Chanov, který se v průběhu let stal romským ghettem se zdemolovanými domy a stále narůstajícím dluhem na nájemném. Proto sepsali proti přistěhovávání sociálně slabých petici. Starosta Litvínova Milan Šťovíček (ODS) si vážnost situace uvědomuje. Město má ale svázané ruce, protože se lidé stěhují do soukromých bytů nebo ke svým příbuzným.

Velitel městské policie Zdeněk Urban zdůrazňuje, že do Janova přicházejí nejen Češi, ale také Slováci. Množí se krádeže, narůstá hluk a nepořádek. Městská policie už zde nasazuje až trojnásobný počet strážníků a radnice uvažuje dokonce o zřízení nové služebny přímo na sídlišti. Prodat byt v Janově se postupně stává téměř nemožné. Zatímco v ostatních částech Litvínova stojí 2+1 až 800 tisíc korun, v Janově je to sotva čtvrtina.