Hořice budou možná platit miliony

Hořice - Hrozba desetimilionové pokuty se vznáší nad Hořicemi v Podkrkonoší. Vyplatit ji možná budou muset obchodnímu řetězci Lidl. Současní radní totiž uvažují o tom, že nepovolí výstavbu supermarketu v místě, kterou vybralo a schválilo předchozí zastupitelstvo. Investor ale hrozí, že se bude bránit u soudu.

Bývalé zastupitelstvo se s představiteli společnosti Lidl dohodlo na stavbě supermarketu v horní části hořického náměstí. Noví radní se však obávají, že by obchod narušil historické centrum města. Nabídli proto Lidlu tři náhradní lokality. Ten je ale odmítl a podle slov mluvčí společnosti Jitky Pivoňkové nyní očekává, že s ním začne hořická radnice jednat jako seriózní partner. Místostarosta Hořic Jaroslav Vácha (nestraník) uvedl, že Lidl požaduje v případě odstoupení města od dohody zaplacení pokuty ve výši deseti milionů korun a navíc ještě úhradu ušlého zisku.

Nynější vedení města má při řešení situace značně svázané ruce. Zastupitelka města Iva Šedivá (ČSSD) z toho viní předchozí radní. Podle dohody, kterou uzavřelo, musí Hořice podepsat s Lídlem konečnou smlouvu do deseti dnů. Aby se problém mohl začít řešit, musí se mimořádně sejít zastupitelé města. Kdyby se čekalo až na řádné jednání v srpnu, mohlo by být již pozdě.