Unikátní pravěké rostliny v Údlicích na Chomutovsku

Chomutov - Velké naleziště pravěkých rostlin a stromů objevili paleontologové v Údlicích na Chomutovsku. Zkamenělé rostliny pocházejí z období třetihor. Radnice chce v okolí zřídit naučnou stezku a malý geopark.

Zkamenělé rostliny, ale i celé kmeny stromů. Paleontologové našli v pískovně v Údlicích už desítky zkamenělin starých až osmnáct miliónů let. Jde o jedno z největších nalezišť pravěkých rostlin v Česku. Podle odborníků tudy kdysi tekla řeka, proto je nálezů tolik. „Řeka mohla protékat žateckým jezerem, to bylo s bílinským jezerem jedno z obrovských třetihorních jezer tady na území severních Čech,” vysvětluje geolog Pavel Rikl.

Kromě rostlin narazili odborníci i na čtyři desítky zkamenělých stromů, zatím je ale nechtějí odkrýt. První, který objevili, totiž někdo ukradl a pak prodal na burze. Obchod se zkamenělinami je velmi výnosný. „Když dostal pokutu 350 tisíc korun, tak řekl, že je na tom velice dobře, protože za ten kmen dostal daleko víc,” dodává Pavel Rikl.

Obecně prospěšná společnost, která pískovnu zkoumá, chce nálezy ukázat i veřejnosti. Plánuje v okolí postavit naučnou stezku. „Chtěli bychom souběžně s tím vybudovat i malý geopark, kde by byly ukázky kamenů tady z Krušných hor,” říká badatel Jiří Masare. Podle Pavla Rikla jsou v Krušnohoří zajímavé také minerály, např. jaspisy, acháty nebo ametysty.

„Myslím, že by to byla taková pěkná oddychová zóna nejenom pro Údlice, ale pro celý chomutovský okres,” uvedl starosta obce Miloš Pavlík. Pokud obecně prospěšná sežene peníze, mohla by být část naučné stezky otevřena už příští rok.