Tábor řeší nedostatek dětských hřišť

Tábor - V Táboře plánují stavbu nových dětských hřišť, za které město zaplatí 3 miliony korun. Hřiště úplně chybí v příměstských částech Tábora a stěžují si na to hlavně mladé rodiny s dětmi.

Horky, Náchod nebo Stoklasná Lhota jsou příměstské části Tábora, kde žije několik tisíc lidí. Mladým rodinám se nelíbí, že radnice dodnes nepamatovala na jejich děti. Chybí tu totiž úplně dětská hřiště. „Dětské hřiště na Starých Horkách je v podstatě nutnost, protože malých dětí je tu spousta a nemají ani obyčejný plácek, kde by se sešly,” vysvětluje touhu po hřišti obyvatelka městské části Horky Jindra Ketnerová.

Zatímco jedni na Horkách volají po výstavbě, druzí jsou proti a píšou petice. Nakonec ale pod tíhou argumentů dali radnici, která vyslyšela přání rodičů, ke stavbě hřiště souhlas. „To víte, nadšení nejsme,” přitakává Miroslava Tůmová. Tábor letos postaví hned čtyři dětské koutky za téměř 3 miliony korun.

Podobnou situaci jako v příměstských částech Tábora řešili v Milevsku. I tady prostor pro dětské hry ještě nedávno chyběl. „Bylo vybudováno dětské hřiště, které je v hodnotě asi 400 tisíc korun,” říká vedoucí odboru životního prostředí Milevska Tomáš Korejs.

Nejen na výstavbu, ale i opravu stávajících dětských zařízení bude muset Tábor vynaložit další statisíce korun. „Na některých se provádí pouze úpravy tak, aby odpovídaly současným požadavkům a normám,” dodává vedoucí táborského odboru životního prostředí Pavel Fišer. Jen na území Tábora je 60 dětských hřišť. Více než jedna třetina z nich potřebuje rekonstrukci včetně výměny herních prvků.

Vedení města uvažuje, že v rámci optimalizace dětských hřišť, ta nejvíce poškozená zruší.