Hořící halda otravovala vzduch celé dva týdny

Ostravsko - Dva týdny museli lidé v Ostravě-Radvanicích a Petřvaldu dýchat kouř z doutnající hlušiny. Několikrát volali hasiče, voda ale pomohla jen na pár hodin. Majitel pozemku s řešením otálel, zasáhl až po vyhlášení havarijního stavu. Zápach nedaleko huti nejdříve nikoho nepřekvapoval, pak se ale začal zhoršovat.

Obyvatele štípal do očí jemný dým a v noci budil všechny po větru. „Šel jsem na houby a viděl jsem jak se z podloží u lesa kouří. Zavolal jsem hned hasiče,“ říká jeden z místních, který zdroj dýmu našel.

Během následujících týdnů zasahovali profesionální hasiči hned 4krát. Násyp pod zrušenou tratí nedaleko utlumeného dolu Ludvík ale doutnal dál. “Situaci nezklidnilo ani použití mnoha tisíc litrů vody," uvedl mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Petr Kudela.

Radnice tedy kontaktovala majitele pozemku, firmu RPG. Ta po změnách v OKD převzala správu nemovitostí. „Museli jsme na majitele tlačit. Podle horního zákona vznikl zápal na jejich pozemku, a musí tedy konat,“ vysvětlila místostarostka Ostravy-Radvanic Ivana Michálková.

„Jako vlastník pozemků neneseme zodpovědnost za současnou ekologickou zátěž. Jedná se o pozůstatky důlní činnosti před rokem 1992, což je problematika kterou se dlouhodobě zabývá stát,“ řekl k situaci mluvčí skupiny RPG Petr Handl.

Firma objednala odtěžení doutnající hlušiny teprve poté co radní svolali havarijní komisi a vyhlásili havarijní stav. „Hledáme nyní koncepční řešení celého problému,“ uvedl mluvčí RPG. Podle hasičů otrava plynem ze zbytků haldy nehrozí lidem ani zvířatům. V současné době se zabávají rizikem rozšíření zápalu na okolní les.