Košt trnek v Horňácké Louce

Jižní Morava - V Horňácké Louce se v sobotu sešli milovníci trnek, aby společně oslavovali modré ovoce a především všechno, co z něj lze vyrobit. Místní zahrádkáři se postarali o dostatek dobrého trnkové pálenky a loucké ženy navařily a napekly kulinářské pochoutky s povidly a švestkami. Na koštu Od varených – po tekuté, jak jej organizátoři nazvali, se sešli místní i zvědavci z dalekého okolí.

Zpěvem, dobrým jídlem, kalíškem pravé domácí slivovice a především dobrou náladou obnovili Loučané dávno zapomenutou tradici trnkového koštu. První se tady konal přesně před šedesáti lety. Jeho neoddělitelnou součástí je pořádná hostina, které dominují potraviny vyrobené – jak jinak – z trnek. „Ženy tady z dědiny byly ochotné a napekly to, co vaří běžně doma k jídlu. Nebo také to, co se vařívalo dřív,” vysvětluje starostka obce Anna Vašicová.

Hostina byla letos opravdu rozmanitá. Mezi nabízenými pochutinami nechyběly kynuté knedlíky, trnková omáčka s uzeným a knedlíky, patenty nebo koláčky a různé další zákusky. Na jejich výrobu byla samozřejmě použita pravá trnková povidla. Ruku k dílu přiložila i sama starostka: „„Já jsem pekla Honzovy buchty. S trnkama.”

Ať už trnky vařené nebo trnky tekuté, shodli se dnes v Louce všichni na jednom: Oboje dvoje je dobré. „A bylo by dobré, kdyby sa to udržalo,” dodává místní lidový zpěvák Antonín Mička. Obec i zahrádkáři by se i nadále každý rok rádi scházeli a z letošního dvojitého koštu by už za rok chtěli mít košt trojitý.