Konec obchodního domu Ještěd v Liberci

Liberec - Liberečtí památkáři neuspěli se snahou zapsat obchodní dům Ještěd do seznamu kulturních památek. Pro budovu, na které se podílel také architekt Hubáček, to znamená definitivní konec. Má totiž ustoupit výstavbě moderního nákupního centra.

O prohlášení obchodního domu Ještěd památkou se před rokem snažili už liberečtí architekti. Neúspěch neodradil ani památkáře. Výsledek je ale stejný. Ministerstvo kultury objekt za cenný nepovažuje. Odpůrci demolice se tak musí se ztrátou Ještědu smířit. „Liberec přichází o jeden ze svých symbolů, významnou strukturalistickou stavbu, která svým významem přesahuje Českou republiku,” myslí si Jiří Křížek z Národního památkového úřadu v Liberci.

Pokud by byl obchodní dům památkou, nemohl by ho investor moderního centra zbourat. Takto demolici nestojí nic v cestě. Stroje se ale do zdí obchodního domu nezakousnou dříve než za jeden a půl roku. „My chceme nejdříve dokončit první etapu, po přestěhování Tesca do nových prostor bychom rádi zahájili demolici, čili předpokládám na přelomu roku 2008/2009,” dodává Petr Černák, technický ředitel společnosti Multi Development CZ.

Podle investora komplex osmi moderních budov do historického centra zapadne. „Soubor nových budov se skloubí s původní historickou zástavbou a naopak tuto zástavbu dotvoří do městského prostředí, dotvoří ulice, dotvoří náměstí a vytvoří obytné prostory,” vysvětluje autor projektu Radim Kousal.

V Liberci se nyní připravuje výstavba dalších dvou podobných projektů. Odpůrci výstavby upozorňovali, že stotisícový Liberec nemá takovou kupní sílu, aby se všechna nákupní centra uživila. Investoři v tom ale problém nevidí. „My věříme našemu místu, našemu obchodnímu centru a myslíme si, že jeho umístění je nejlogičtější,” myslí si Petr Černák.

Nové obchodní a společenské obchodní centrum bude stát 1,5 miliardy korun. Investor chce druhou etapu dokončit v roce 2010.