Český báňský úřad odmítá obnovu Vyklic

Chabařovice - Český báňský úřad brání snaze rodáků z Vyklic, aby znovu postavili svou obec, která byla před 27 lety kvůli těžbě uhlí srovnána se zemí. Přitom obnovu vesnice podporuje Ústecký krajský úřad i město Chabařovice, na jehož pozemcích by Nové Vyklice měly vyrůst.

Místo, kde původně stály Vyklice, lze poznat už jen podle starých továrních komínů. Obnovená obec má ležet těsně vedle nové vodní nádrže. Pavel Linhart ze Sdružení Vyklice prozradil, že celá iniciativa vznikla z přání, aby se do těchto míst vrátili lidé. „Byli bychom rádi, kdyby se do okolí bývalé šachty přenesl zase život,“ doplnil místostarosta města Chabařovice Josef Kusebauch.

Obnovu Vyklic odmítá báňský úřad. Obec by totiž měla stát na místě, kde se těžilo uhlí. Fakt, že z původního dolu je už jezero, není rozhodující. Úřad prý musí chránit nerostné bohatství a zákon v takovém případě ukládá zamítnutí žádostí o stavbu. Podle ústeckého krajského úřadu ale nesouhlas báňského úřadu nemá o nic větší váhu, než souhlasné stanovisko kraje.

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc (ODS) potvrdil, že rozhodující slovo má stavební úřad v Chabařovicích. V takovém případě by však stavební úřad bral zodpovědnost za to, že je porušován zákon, jak tvrdí báňský úřad. Lidé, kteří stavbu Nových Vyklic prosazují, věří tomu, že tentokrát dostanou před uhlím přednost lidé.

Rodáci z Vyklic připouštějí, že výsledky stavebního řízení nelze předjímat, úspěchem je ale podle nich už to, že se nebude rozhodovat v Praze na ministerstvech, ale přímo na místě.