V Liberci se rozhořel boj o ceny tepla

Liberec - Trestní oznámení je dosavadním výsledkem sporu bytových družstev a liberecké teplárny o cenu dodávaného tepla. Ta navíc chystá od října zdražení o 17 procent. Jeden gigajoul tak přijde na 698 korun. Kvůli tomuto razantnímu zvýšení ceny teď některá bytová družstva odmítají podepsat smlouvy na další rok.

Od liberecké spalovny nakupuje teplárna čtyřicet procent tepla a to za stabilních 200 korun za gigajoul. Zákazníci ale tuto výhodnou cenu ve vyúčtování vůbec nepoznají. Teplárna každých půl roku zdražuje s poukazem na růst cen mazutu a plynu. „Když si vezmete, že se dlouho říkalo, že spalovna v Liberci bude proto, aby byly nižší ceny tepla, tak současný stav je velice smutný,“ říká předseda SBD Pozemní stavby Liberec Viktor Šálek. „Po započtení těch výhod, které liberecká teplárna má, tak nám vychází, že cena tepla by měla být kolem 400 Kč za gigajoul,“ vypočítává předseda SBD Sever Liberec Petr Černý.  

V reálu ale platí odběratelé 593 koruny a od října téměř 700. Bytová družstva proto chtějí od teplárny podrobnou kalkulaci, aby zjistila, proč ceny neustále rostou. „Vždycky jsme dostali takový nic neříkající papír, ze kterého bych nevypočetl vůbec nic,“ přiznává majitel a správce libereckých nemovitostí Alexandr Kendik.  

Teplárna se brání. Argumenty bytových družstev jsou podle ní zavádějící. „Všichni mají dopis od Státní energetické inspekce, ve kterém je konstatováno, že ceny uplatňované na jednotlivých úrovních předání lze považovat v současné době za obvyklé,“ oponuje člen dozorčí rady teplárny Liberec Tomáš Balcar.

Přesto tlak odběratelů na snížení ceny sílí, některá družstva kvůli tomu odmítla s teplárnou uzavřít smlouvy na příští rok.