Paviány v liberecké ZOO trápí malý pavilon

Liberec - Zoologická zahrada v Liberci je jedinou v České republice, která ještě chová paviány pláštíkové. Má s nimi ale problém - početné stádo už se do výběhu nevejde. Na nový zahrada nemá.

Drzí a nebojácní - takoví jsou paviáni pláštíkoví. Klidně si troufnou i na neopatrného návštěvníka - ukradených čepic nebo peněženek eviduje zahrada hned několik. V Liberci už jsou jediní, kteří tento druh paviána u nás ještě chovají. „Je to opravdu škoda, protože o paviány je mezi návštěvníky velký zájem. Hlavně to jsou hrozný potvůrky,” říká ošetřovatel Karel Kestler.

Přesto má zahrada s chovem paviánů problémy. Výběh už jim dávno nestačí. „Tenhle venkovní výběh patří k těm nejstarším v ZOO Liberec. Každoročně je počítáno v investičních záměrech s tím, že by se postavil nový. Zatím se na to prostředky nenašly,” popisuje stav tisková mluvčí ZOO Zuzana Šafaříková.

Ve výběhu je tak celkem 22 paviánů a to není ideální stav. Celou skupinu zatím ovládá jeden dominantní samec. Roste mu ale konkurence. Pro dorůstající samce je lepší, když je každý zvlášť, protože si hájí svoje území. ZOO už se pokoušela několik paviánů nabídnout jiným zahradám, ale marně. Zájem o jejich chov teď klesá po celém světě. Vloni se bez úspěchu pokoušely udat celé skupiny paviánů hned čtyři zahrady v Evropě.

Liberci tak nezbývá než shánět dál peníze na prostornější výběh. Zahrada doufá, že peníze na nový pavilon získá nejpozději v příštím roce.