Pardubický primátor útočí v radničním zpravodaji na opozici

Pardubice - Pardubický primátor Jaroslav Deml z ODS napadl v radničním zpravodaji donedávna koaliční, dnes už opoziční ČSSD. Článek se vrací k inzerátu otištěnému v jednom denníku, který anonymně kritizoval ODS. Primátor obvinil pardubickou sociální demokracii z vazby na lobbyistickou skupinu, která údajně inzerát zveřejnila.

Sociální demokracie považuje článek za zneužití městského zpravodaje. Bývalý náměstek primátora Pardubic Jiří Ascherl (ČSSD) situaci komentoval slovy: „Článek zaplatili občané Pardubic ze svých peněz, ať sami posoudí, jestli je to patřičné.” Deml svůj krok obhajuje. Tvrdí, že každý vítězný politik má právo na využití všech prostředků k tomu, aby občanům sdělil své pocity.

Uveřejněný text kritizuje i poradce pro otevřenost veřejné správy Oldřich Kužílek, který se problematikou radničních novin dlouhodobě zabývá. Považuje ho za nefér, protože se jedná o využití veřejných prostředků k prezentování jednostranného pohledu na věc.

Organizace Oživení a Otevřená společnost, které radniční zpravodaje podrobně analyzují, zdůrazňují, že podobnými problémy trpí až 90 procent novin, které vydávají města a obce. Podle jeho slov jsou jednostrannou agitkou politických stran ovládajících radnice.