Romské policisty se v Mostě zaměstnat nepodařilo

Most - Fiaskem skončil v Mostě projekt, který měl nalákat Romy na práci u městské policie. Ani jeden z uchazečů, kteří u městské policie chtěli pracovat, totiž nesplnil základní podmínky. V Mostě tak dál nebude ani jeden romský strážník.

Čistý trestní rejstřík, minimálně vystudované učiliště, bezproblémová čeština a vystupování - to byly základní požadavky na budoucí strážníky mostecké městské policie z řad Romů. Jenže podmínky nesplnil ani jeden. Projekt, který financovala Evropská unie, proto skončil.

Podle mluvčího mostecké městské policie Luboše Trojny byli zájemci o práci buď trestáni anebo nebyli schopni běžné slušné komunikace. „Nečekali jsme od nich, že by spasili situaci v Chanově, ale v určitém ohledu by mohli hrát vzor pro své případné následovníky,“ říká dále k plánu městské policie mluvčí Trojna.

Během roku a půl se o práci u mostecké městské policie zajímalo jen sedm Romů. Vedení strážníků říká, že číslo je pro ně zklamáním a že očekávalo větší ohlas. Autor projektu zaměstnání romských strážníků, Oldřich Skarka si myslí, že Romové prostě nechtějí tuto práci dělat.

Jiná je situace v Ústí nad Labem. Tam má městská policicie romských strážníků deset. Mimo jiné i strážnici z odboru prevence kriminality, která pracuje s malými dětmi. „Zná prostředí, odkud ty děti pocházejí, zná jejich mentalitu,“ vypočítává přednosti romské policistky Jan Novotný z ústecké městská policie.

Vedení mosteckých strážníků říká - Romové k nám mají dveře i dál otevřené. Další speciální nábor pro ně ale zatím v Mostě nechystají.