Královéhradecký zastupitel ČSSD se spojil s pravicou koalicí v radě města

Hradec Králové - Radní Hradce Králové Rostislav Jireš z ČSSD měl do včerejška splnit úkol okresního výkonného výboru a zapojit opoziční ČSSD do koalice vládnoucí ve městě. V ní má většinu ODS. Zastupitel Jireš se bez vědomí a k údivu stranických kolegů nechal do rady zvolit po tajné dohodě s ODS a úkol nesplnil.

Hradecký poslanec Melčák. Taková přezdívka zazněla v místní ČSSD na adresu radního Jireše. V městské radě je totiž na návrh ODS, bez souhlasu sociálních demokratů.

Do včerejška měl zařídit, aby pravicová koalice ODS, Volby pro město a dalších stran mezi sebe přijala ČSSD a do programového prohlášení její priority - třeba výstavbu levných bytů pro mladé. „Kolega Jireš jednal s vedením města, s panem primátorem,“ říká předsedkyně okresního výboru ČSSD Hana Orgoníková. Radní Rostislav Jireš ovšem volí opatrnější formulaci: „Ano, ten úkol uložený jsem se pokusil splnit.“

Primátor Hradce Králové Otakar Divíšek (ODS) ovšem jakékoli jednání popírá: „Ani Pan Jireš ani nikdo z ČSSD s tímto záměrem za mnou nepřišli.“ Radní Jireš úkol stranických nadřízených v termínu nesplnil. Máme vlastní program, ČSSD v koalici nebude, potvrdil primátor z ODS.

Pokud se potvrdí, že radní Jireš úkol uložený sociální demokracií nesplnil, tak mu Hana Orgoníková plánuje „vynadat“. Na otázku, jestli by byl radní Jireš z ČSSD vyloučen, Orgoníková říká: „Pan Jireš má různá doporučení, která nebudu říkat. Jsme ještě před jejich plněním.“

Podle člena vedení ČSSD na Hradecku, který odmítl hovořit před kamerou, zazněly názory, že by měl být radní Jireš jako přeběhlík ze strany vyloučen. Rostislav Jireš si ovšem myslí, že to není na pořadu dne.

Zvolení Rostislava Jireše do rady na návrh ODS bez vědomí ČSSD kritizoval už v listopadu předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek.

Nesplnění úkolu bude radní Jireš vysvětlovat okresnímu výboru ČSSD v polovině února.