Silnici na Šámalovu chatu uzavře závora

Jizerské hory - Bezohlední řidiči, kteří i přes zákaz vjíždějí do Chráněné krajinné oblasti Jizerských hor, jsou už dlouholetým problémem Bedřichova. Nejvíce jich jezdí na Novou louku. Právě zde proto v nejbližších dnech začne fungovat závora.

Úplně uzavřít silnici na Novou louku Bedřichovští nechtějí. K oblíbené chatě na Šámalce by se totiž nedostalo zásobování ani většina návštěvníků. Ti mají jako jediní vjezd povolen. O víkendu ale na vyhrazených stáních nenajdete volné místo. Chata je přitom poloprázdná. Zákaz vjezdu totiž z pohodlnosti porušuje většina turistů, kteří sem přijeli za sportem. A parkují, kde se dá.

„Ten přetlak byl tak velký, že mi 30. prosince odjelo zásobování jenom proto, že hosté byli tak bezohlední, že mi zúžili tu příjezdovou komunikaci,” popisuje situaci provozovatel chaty Jiří Polák.

Provozovateli chaty už došla trpělivost a na cestu umístil závoru. Za ní se dostane každý. Aby se ale otevřela i při cestě zpátky, bude zapotřebí žetonu. A ten přijde řidiče, který vjel do zákazu neoprávněně, pěkně draho. Zaplatí 200 Kč. Závoru vítá i obec a ochránci přírody. S bezohlednými řidiči bojují už 15 let. „Ta Šámalova louka je hlavní, řekl bych skoro jediný problém v Jizerských horách,” potvrzuje vedoucí Správy CHKO Jizerské hory Jiří Hošek. „Nám to ubírá určitý zisk z parkovišť,” dodává místostarosta Miroslav Bíca.

Minulou zimu vybrali Bedřichovští na parkování kolem dvou milionů Kč. Letos zatím necelou desetinu. Tři hlavní parkoviště v Bedřichově přitom loni prošla rekonstrukcí za 18 milionů korun.