Královéhradecký magistrát se bojí zplodin z opatovické elektrárny

Východní Čechy - Britská firma International Power chce ve své elektrárně v Opatovicích postavit sedmý kotel. Bude ji to stát 3,5 miliardy korun a kotel bude spalovat uhlí a biomasu. Sousední Hradec Králové se ale bojí, že tím elektrárna překročí povolené imisní limity. Zástupci elektrárny to zatím nechtějí nijak komentovat.

Hradec Králové už dnes připomíná silného kuřáka. 28 dní v roce vdechují lidé z ovzduší škodliviny, které překračují hygienické limity. V lednu 2010 chce nedaleká elektrárna v Opatovicích spustit sedmý kotel na uhlí a biomasu. Město se bojí, že životní prostředí se ještě zhorší. Největší obavu má náměstkyně primátora Pavla Finfrlová (ODS) z prachových částic, mezi kterými se podle ní může vyskytovat i arzén.

Řízení o vlivu kotle na životní prostředí právě probíhá. „Dokumentace, která přišla na město, má nedostatky, které chceme vysvětlit. Jsou v ní místa, kde se nezaobírají úložištěm popela a zvýšenou prašností,“ říká královéhradecký primátor Otakar Divíšek (ODS). Dokud nebudeme mít připomínky v textové podobě, nebudeme na ně reagovat, odráží kritiku mluvčí opatovické elektrárny Pavel Hypius.

Lidé ve městě nemají o projektu dostatek informací, soudí primátor Divíšek. „Připravujeme na našich webových stránkách podrobnou informaci k tomuto projektu. Předpokládám, že tu stránku do měsíce zprovozníme,“ slibuje mluvčí opatovické elektrárny Pavel Hypius.

Pro veřejnost bude zajímavé sledovat postoj zastupitele Hradce Králové, europoslance ODS Oldřicha Vlasáka. Ten musí jako zastupitel podle zákona hájit zájmy města, ale jako člen představenstva elektráren současně i projekt firmy.