Kateřina Neumannová trénovala v zakázaných místech Šumavy

Šumava - Olympijská vítězka Kateřina Neumannové trénovala v zakázaných místech Šumavy. Upozornili na to ekologičtí aktivisté, píše o tom i dnešní MF Dnes. Ředitel Národního parku Šumava Alois Pavličko potvrdil, že lyžařce umožnil dvouhodinový trénink na trase, kam je vstup pro běžkaře zakázán. Podle aktivistů tím ředitel pochybil. Případ šetří Ministerstvo životního prostředí.

Lyžařka v závěru roku dvakrát trénovala na cestě mezi Březníkem a Pytláckým rohem. Podle ředitele parku tady využívala asi kilometrový úsek. Pohybovala se po tzv. zážitkové stezce, přírodu podle něj nemohla žádným způsobem poškodit. „Cesta je s asfaltem, tak že jakýkoliv běžkař nemůže způsobit škodu,” brání se Alois Pavličko.

Ekologickým aktivistům se nelíbí, že ředitel trénink povolil. Vadí jim, že se běžkyně dostala do míst, kde žije ohrožený tetřev hlušec. Stezka je v zimě právě kvůli jeho ochraně pro lyžaře uzavřena. Tetřev totiž přes zimu nemá dostatek potravy a každé vyrušení, každý přelet ho vyčerpává. Ředitel NP Šumava tvrdí, že k žádnému vyrušení nedošlo, ale také zároveň přiznává, že v tomto výjimečném případě mohl pochybit. Za komplikace, které svým rozhodnutím způsobil, se omluvil.

Jaromír Bláha z ekologické organizace Hnutí Duha tvrdí, že to není chyba Kateřiny Neumannové: „Nemohla vědět, že to ředitel nemůže povolit.” Kateřina Neumannová se k tréninku na Březníku nevyjádřila.

Mluvčí Ministerstva životního prostředí Jarmila Krepsová potvrdila, že úředníci se tímto případem zabývají. K žádnému závěru zatím nedospěli.