Silvestr olomouckých bezdomovců

Olomouc - Poslední den v roce byl pro lidi v olomouckém azylovém domě jeden z nejklidnějších. Díky mírné zimě byly dokonce i v noclehárnách volná místa. Ti kteří přespat přece jen přšli se museli rozloučit s ponocováním a alkoholem. Řád azylového domu nepovoluje bujaré oslavy ani na Silvestra.

Cigareta, televize, káva a večerka. Tak vítali rok 2007 v olomouckém azylovém domě. I 67letý Josef Svátil letos vyměnil nádražní lavičku za pořádnou postel: „Silvestr nebyl žádný, protože jsem se nesměl opít. Tak jsem byl u známé.“

Josef Svátil přivítal Nový rok půlkou cigarety. Druhou půlku si schoval až na ni bude mít chuť. „Mně tady nic neschází. Kam můžu jít, tak jdu. Kromě hospody,“ říká Josef Svátil. Vedoucí azylového domu Olomouc Petr Princ vysvětluje, že jeho zařízení má zvláštní režim, který mimo jiné nepřipouští pití alkoholu a výjimku nedělá ani na Silvestra.

Obyvatel azylového domu Josef Daniel přísný režim domu schvaluje: „Bez nějakého řádu by to tady ani nešlo, protože tu máte různé lidi.“

Někteří lidé bez domova zůstali kvůli přípitku venku. Do azylového domu je nezahnala ani zima. V noclehárně tak zůstalo pět volných míst.

„Situace, která přivádí lidi do azylového domu, je většinou nějaký kolaps rodiny. V následujících letech nás čeká příliv lidí, které zasáhl osobní bankrot a zadlužení,“ předvídá Petr Princ.

V noclehárně azylového domu přespalo na Silvestra 11 lidí.