Ústecký kraj zvyšuje počty placených funkcionářů

Ústí nad Labem - O tři čtvrtiny stoupnul po volbách v Ústeckém kraji, kde vládne ČSSD a ODS s jedním přeběhlíkem, počet placených funkcionářů. Jen platy těch nových přijdou krajskou kasu ročně na 5 milionů, podle opozice se jedná o vyhozené peníze.

Číslo, které značí počty uvolněných funkcionářů, tedy těch, kteří pobírají plat, se v Ústeckém kraji zvýšilo na sedmnáct. Nyní má úřad osm radních, osm předsedů výborů a brzy přibude i jeden předseda komise, dosud bylo úředníků pouze deset. V čele výborů usedli třeba zástupci ODS, na které po volbách nezbylo místo v radě. Opoziční zastupitelé tvrdí, že funkcionářů je zbytečně moc. Krajský zastupitel Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) uvedl: „Bylo zřejmě potřeba vytvořit pašalíky pro celou řadu kamarádů a spřízněných duší a něčím si je zavázat.“ Předseda ČSSD v Ústeckém kraji a člen rady Ústeckého kraje Petr Benda se brání: „Političtí partneři si to kladli jako podmínky a jako své nároky. Logicky tedy muselo k navýšení počtu uvolněných funkcí dojít.“

Předseda komise nebo výboru má nárok na více než 58 tisíc měsíčně. Jen platy nových funkcionářů tak přijdou ročně krajský rozpočet - a tedy daňové poplatníky - na téměř 5 milionů korun. To však není všechno, mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje Veronika Kindlová dodala: „Budou mít samozřejmě kancelář, počítače s internetem jako každý úředník. Budou mít možnost využívat služební auto a také služeb sekretariátu.“ Jaroslav Doubrava podotkl: „Zejména práce v komisích by neměla být prací uvolněného funkcionáře.“

Počet placených funkcionářů se ale podle sociální demokracie může změnit. Předseda Benda doplnil: „Jejich práce může být přínosem. Pokud to tak nebude, ve svých funkcích skončí nebo budou nahrazeni někým jiným.“ Šéf krajské ODS a nový krajský radní Jiří Šulc se nevyjádřil, nezvedal mobilní telefon a nereagoval ani na SMS zprávy.

Další odměny čekají na zastupitele za členství v orgánech některých institucí, např. krajské zdravotní rady nebo Regionální rady soudržnosti Severozápad.