Na Liberecku chtějí od února omezit zdravotnické poplatky

Liberecko - Přes záměr ČSSD zrušit zákon o zdravotních poplatcích na celostátní úrovni začaly s omezováním poplatků i jednotlivé kraje. Na Liberecku to má být od 1. února. Nebude to ale tak jednoduché, jak by se možná zdálo. Kraj totiž stoprocentně vlastní jen jednu krajskou nemocnici, ostatní městské nebude tak jednoduché přesvědčit.

Naplnit svůj předvolební slib o rušení poplatků nebudou mít politici v Libereckém kraji tak jednoduché. Kraj tu zřizuje nemocnici v Liberci a České Lípě. V prvním případě ji ale nevlastní sám, ale spolu s libereckou radnicí, což může zrušení poplatků zkomplikovat. Původně je tu chtěli omezit od 1. února, hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD) však připustil, že termín může být posunut. Během volebního mandátu to ale podle svých slov chce stihnout.

Ředitel Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný sdělil, že chápe rozhodnutí zřizovatele nemocnice vracet poplatky. Antimonopolní úřad už dřív upozornil, že pokud budou kraje platit poplatky jen ve svých zařízeních, vystaví se riziku veřejné podpory, která je nezákonná. Liberecký kraj proto doporučí, aby se připojili i městské nemocnice. Mluvčí Městské nemocnice Jablonec nad Nisou Petra Krajinová se nechala slyšet, že zrušení poplatků vidí jako krok zpět, lidé už si na ně prý zvykli.