Náchodské nemocnici hrozí úpadek, kraj ji chce zachránit dotací

Náchod – Náchodská nemocnice, která je součástí zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, má zhruba 150milionové dluhy. Protože dlužná částka převyšuje hodnotu nemocničních budov a vybavení, je podle královéhradeckého vicehejtmana pro zdravotnictví Vladimíra Drymla celá instituce v úpadku.

I po odečtení pohledávek, které má náchodská nemocnice u pojišťoven, je její dluh stomilionový, zatímco hodnota samotného zdravotnického zařízení je pouze 90 milionů. „Nemocnice Náchod by na sebe měla vyhlásit úpadek,“ uvedl Dryml.

Podle hradedckého právníka Dušana Diviše je instituce, která se dostane do úpadku, povinná požádat soud o vyhlášení insolvenčního řízení. „V úpadku je zejména tehdy, jestliže souhrn jejích závazků převyšuje hodnotu jejího majetku,“ upřesnil Diviš.

Ředitel zdravotnického zařízení Miroslav Švábl bankrot vyhlásit nechce, protože očekává pomoc od kraje. Ten skutečně uvažuje o dotaci přesahující 53 milionů korun. S dalším řešením situace by měl pomoci probíhající audit a ozdravný program, který připravuje ředitel Švábl. Vicehejtman Vladimír Dryml dodal: „Pokud se zvýšily mzdy o 14 procent a výkonnost nemocnice nebyla na takové výši, je jednoznačné, že se s tím musí něco dělat. Přijdou tvrdá opatření.“

Kvůli problémům náchodské nemocnice zřejmě přijde o místo ředitel zdravotnického holdingu hradeckého kraje Rostislav Všetečka, který byl jmenován teprve nedávno.