Běžným turistům v Ralsku nebezpečí nehrozí

Ralsko (Českolipsko) - Na investiční injekci stále čeká bývalý vojenský prostor Ralsko na Českolipsku. Po tom, co ho opustil poslední sovětský voják, o něj neprojevil zájem ani jeden investor. Liberecký kraj jako nový vlastník části území se rozhodl situaci změnit a vypsal veřejnou soutěž.

Před dvaceti lety zde stály desítky sovětských stíhaček, o kus dál střílely tanky, nyní letiště v Hradčanech chátrá. Stát sice počítal s jeho dalším využitím pro letecký provoz, obec Ralsko ale byla proti. Starosta Ralska Jindřich Šolc (SNK) uvedl: „Aby se tu vyplatilo létání, muselo by tady být cargo velkého rozsahu, to by zdejší přírodě a turistickému ruchu určitě příliš nedodalo.“ Stejného názoru je i Liberecký kraj, který po letech jednání získal letiště do svého vlastnictví. Zároveň ale přiznává, že sám si s jeho využitím neporadí a vypsal proto veřejnou soutěž. „Nechceme tady žádnou výrobu, která by zatěžovala životní prostředí emisemi nebo hlukem, uvedl člen Rady Libereckého kraje z odboru regionálního rozvoje Vít Příkazký (ČSSD). Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD) doplnil: “Bylo podáno celkem 13 projektů, obálky s těmito projekty se budou otevírat příští týden."

Ralsko je rozlohou velké jako Praha, hustota obyvatel je tu ale jako v Grónsku, poukazuje starosta na další problém. Levné bydlení v panelácích po sovětské armádě sice láká nové lidi, pro ty tu však nejsou žádné služby ani práce. Starosta Šolc dodal: „Lidé tu musejí najít práci a vydělané peníze tady utratit. Nemůžeme z toho udělat noclehárnu.“

Reportáž Jany Pavlíčkové (zdroj: ČT24)

Ralsko se ale potýká také s chemickou a pyrotechnickou zátěží, desítky let pobytu různých armád tu jsou stále znát. Jen v loňském roce tu pyrotechnici likvidovali přes sedm tisíc nálezů převážně ostré munice. I to je jeden z důvodů, proč někteří investoři nechtějí v Ralsku podnikat. Kolik nevybuchlé munice se tady nachází, lze velmi těžko odhadnout. Sovětská armáda v Ralsku střílela, kde chtěla a kam chtěla bez ohledu na oficiální střelnice. Navíc při svém odchodu z prostoru spoustu nevybuchlé munice zakopala neznámo kde. Přesné záznamy k tomu samozřejmě nejsou a pyrotechnici odhadují, že očista potrvá minimálně ještě 10 let, běžným turistům však nebezpečí nehrozí. Investoři, kteří by v Ralsku chtěli stavět, si musí vyžádat pyrotechnický dozor. Kraj ale doufá, že ani to nebude žádnou překážkou, za posledních 15 let totiž k žádnému neštěstí v tomto ohledu v Ralsku nedošlo.

Liberecký kraj vypsal veřejnou soutěž pro investory. Výsledky soutěže ještě známé nejsou, ale mluví se o projektu sluneční elektrárny nebo jakéhosi zábavního parku. Kraj však rozhodně chce dát přednost projektům, které přinesou práci místním lidem a které nepoškodí přírodu, protože právě v rozvoji turistiky je podle něj ten největší potenciál celého bývalého vojenského prostoru.