Sociální ústavy dostanou nižší dotace

Hradec Králové - Sociálním službám hrozí krize. Signalizuje to vedení Královéhradeckého kraje. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž navrhlo snížit krajům dotaci na tzv. pobytové služby ze čtyř a půl na dvě a půl miliardy korun. Jak uvádějí hradečtí, citelně se to dotkne domovů důchodců a ústavů sociální péče.

Stát utahuje kohoutky. Minulý rok dal Královéhradecký kraj dotaci 370 miliónů korun, letos to má být jen 228 miliónů. Například v Ústavu sociální péče v Hajnici na Trutnovsku, kde žijí těžce nemocní pacienti, klesne dotace na lůžko ze 180 tisíc na 45 tisíc korun. „Pro nás je to naprosto likvidační záležitost. Na konci února tak můžeme všechny klienty a zaměstnance propustit a zařízení zavřít,“ tvrdí ředitelka Ústavu sociální péče v Hajnici Lenka Alešová.  

Snížení dotací se jen v Královéhradeckém kraji dotkne dvacet pěti ústavů sociální péče a domovů důchodců s 2550 lůžky. „To snížení je velmi dramatické. Ještě nepochopitelnější však je krok ze strany ministerstva práce a sociálních věcí. Oni krátí především finanční prostředky do lůžkových zařízení,“ říká krajský radní pro sociální oblast Miroslav Uchytil. „Výše dotací vyplývá ze schváleného státního rozpočtu. Preferovali jsme dotace pro poskytovatele terénních sociálních služeb,“ vysvětluje mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Hrozící krizí sociálních zařízení se bude v nejbližší době zabývat Rada Asociace krajů. „Ty dopady jsou katastrofické. Pokud tedy ministerstvo sleduje, že kraje někde najdou peníze a nenechají tato zařízení padnout, tak nezbude, než na ministerstvu ty peníze znovu žádat,“ nastiňuje řešení Miroslav Uchytil. „Zřizovatelé by se měli částečně podílet na úhradě provozu ústavů. Na druhou stranu jednáme o možnosti navýšení dotací formou rozpočtových opatření,“ tvrdí Jiří Sezemský.

Naděje krajů tedy ještě žije. Loni ministerstvo dodatečně navýšilo dotace o půl miliardy, letos by to podle mluvčího Sezemského mohlo být i víc.