Liberecký kraj ustoupil od záměru slučovat střední školy

Liberec - Po vlně nesouhlasu, peticích, a dokonce i několika demonstracích proti rušení a slučování středních škol v Libereckém kraji, mění zastupitelé svou strategii. Vedení kraje zatím upouští od rušení víceletých gymnázií. A o celé koncepci chce znovu jednat v lednu.

Protestní pochody, petice a demonstrace. Tak dávají ředitelé středních škol, profesoři i studenti najevo svůj nesouhlas se záměrem kraje zrušit nebo sloučit celkem 15 zařízení. Nelíbí se jim také způsob, jakým byl materiál se školami projednán. „Připadá mi to jako náš malý soukromý Mnichov. O nás bez nás. Nikdo nám nic předem neřekl, nic s námi neprojednal,” popisuje situaci ředitel frýdlantského gymnázia Alois Holas.

Vlna nesouhlasu donutila už minulý týden odbor školství, aby návrh radě vůbec nepředkládal. Nyní přicházejí první faktické změny. Kraj už z dokumentu vypustil několik bodů - nebude například rušit víceletá gymnázia. Oddechnout si tak mohou studenti ve Frýdlantu a v Tanvaldu.

Podle radního René Havlíka se rada rozhodla materiál ještě přepracovat: „Došli jsme k tomu, že materiál, který byl představen, není materiálem konečným, ale je to materiál, který bude dál dopracováván a je to vlastně materiál živý.” Krajští představitelé dokonce přiznávají, že byl záměr se školami projednáván nestandardně. Jedním dechem ale dodávají, že vinu na stávající bouřlivé situaci mají hlavně ředitelé. „Možná to oznámení nebylo podáno příliš dobrou formou,” uznává radní Radim Zika. Současně si ale stěžuje na to, že ředitelé škol nemohou brát žáky jako rukojmí a jednání by měla probíhat v klidu.

Kraj přistoupil k přípravám na zrušení či sloučení některých škol z úsporných důvodů. Už letos totiž na jejich provoz chybí 34 milionů korun. Na školách jsou přitom volná místa. Kapacita středních škol a učilišť v Libereckém kraji je 33 tisíc míst. V současné době je ale navštěvuje jen 22tisíc studentů. Podle kraje se jejich počet do roku 2011 sníží o další třetinu.