Sociálním službám v Libereckém kraji docházejí peníze

Liberec - Františkov - Liberecký kraj bude muset zachraňovat desítky organizací, které lidem poskytují sociální služby. Stát jim zkrátil dotace, pečovatelským domům a dalším zařízením v regionu tak docházejí peníze. Někde už nemají na mzdy a v celém Libereckém kraji chybí na sociální služby asi sto milionů korun. Pro případ, že by další peníze od státu už nepřišly, šetří kraj loňský přebytek hospodaření. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale slibuje ještě dvě splátky dotací.

Většina z jeho dvou set obyvatel libereckého Domu seniorů ve Františkově se bez pomoci pečovatelek neobejde. Na provoz tady ale v současnosti chybí 9 milionů korun, Domov funguje v úsporném režimu. „V tuto chvíli jsme schopni uhradit mzdy ještě do srpna, ale potom, pokud by peníze nebyly, nevíme,“ potvrdila ředitelka Domova seniorů Liberec-Františkov Ilona Holková. Ekonomka zařízení Věra Pešulová doplnila: „Platíme pouze energie potraviny a nejnutnější věci tak, abychom udrželi chod zařízení.“

Sociální služby v Libereckém kraji zatím dostaly od státu místo loňských 200 milionů korun pouze polovinu, peníze počítají každý měsíc. „Musíme získat peníze, abychom mohli zaměstnancům zaplatit za květen,“ uvedla ředitelka Jedličkova ústavu v Liberci Hana Peldová. Liberecký kraj rozdělí mezi své organizace 41 milionů korun z rezervního fondu. „K překlenutí současné situace, vychází to zhruba na 4 až 5 měsíců provozu,“ vysvětlil krajský radní pro oblast sociálních věcí Pavel Petráček (ČSSD).

Pro případ, že by další peníze od státu už nepřišly, kraj šetří loňský, téměř třistamilionový přebytek hospodaření. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale slibuje ještě dvě splátky dotací. Mluvčí ministerstva Jiří Sezemský prohlásil: „První, která bude navýšena o dodatečné dotace schválené v celkové výši jedna a půl miliardy korun, pošleme do konce června a další splátka půjde v září.“

Oslovení ředitelé organizací sociálních služeb říkají, že jsou v tíživé situaci. Peníze na jejich provoz nemají ale jen tak zavřít je nemůžou.