Hřensko přišlo o významnou atrakci

Děčín - Hřensko přišlo o jednu ze dvou největších turistických atrakcí. Velice známá Divoká soutěska zůstala letos kvůli protržené hrázi bez vody. Výletní lodičky tak proto zatím jezdí jen v sousední Tiché soutěsce. Tamní starosta přitom mluví o zvláštních okolnostech havárie a naznačuje, že to nemusí být náhoda. Jiní v této souvislosti hovoří o případu, který by měla vyšetřit policie.

Na suchu skončily nové lodě, kterými se měli výletníci plavit Divokou soutěskou. Tři dny po poslední opravě se v hrázi znovu objevila díra. „Aby najednou praskly tři klády v přímce nad sebou, tak to je nenormální,“ neskrývá podezření o úmyslném poškození starosta Hřenska Josef Černý.

Starosta Hřenska už na náhodu nevěří. Podle něj problémy nastávají až po tom, co má na lodní dopravě po letech zase vydělávat radnice. „Existuje někdo, kdo nepřeje obci, aby radnice ty soutěsky provozovala,“ naznačuje Josef Černý. „Já si myslím, že je to práce pro policii,“ dodává starosta Dobrovolných hasičů Stanislav Křížek.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Lidé v Hřensku jsou přesvědčeni, že se obci mstí podnikatelka, která se musela lodiček vzdát. „Zda tam jsou indicie vedoucí ke konkrétnímu pachateli, tak to jsou informace, které v současné době nejsou ke zveřejnění,“ říká mluvčí Okresního policejního ředitelství v Děčíně Ladislav Cvik.

Podnikatelka, která se o soutěsky soudila s obcí skoro deset let, nařčení odmítá. Jak tvrdí, s podobnými haváriemi si musela poradit mnohokrát. „Obec měla celou zimu na to, aby si to zajistila. Bohužel si to nezajistila,“ odmítá podezření podnikatelka Hana Kozáková. „To není pravda, to je holý nesmysl,“ tvrdí Stanislav Křížek. „Pořád se říkalo, že to je bezpracný zisk. Tak alespoň teď obec vidí, že to není tak bezpracné,“ uvádí Hana Kozáková. „Když to bylo pod obcí, tak to fungovalo. Pak to ale bylo sedmnáct let jenom využívané, nic se do toho neinvestovalo,“ uzavírá Stanislav Křížek.

Podle starosty Hřenska není zatím jasné, kdy bude hráz opravena. Jak ale tvrdí, turisty by problémy s jednou soutěskou odradit neměly, neboť v hezčí a delší soutěsce se už lodičky plaví.