Lachtani v pražské zoo dostali nový pavilon

Praha - Pražská zoo otevřela nový pavilon pro lachtany za třicet devět milionů korun. Po patnácti měsících oprav se vodní šelmy vracejí  do většího bazénu, který má imitovat jejich domovinu - mořské pobřeží. Dospělým i dětským návštěvníkům se tak naskytne ojedinělý pohled do života lachtanů v jejich přirozeném živlu. K jejich pozorování bude sloužit i velký prosklený bazén.

Lachtanů je celkem pět a jejich luxusní příbytek má tisíc dvě stě metrů čtverečních. Čtyři sta metrů čtverečních zabírá obří sladkovodní bazén. Je hluboký dva a půl metru, má kamenné ostrůvky i skluzavku. V zadním traktu pak čekají na dva potomky, družku i přítelkyně nejslavnějšího českého lachtana Gastona, ještě další čtyři lázně se slanou vodou. „Velkou změnou oproti starému pavilonu je filtrační zařízení, které nam pomůže zbavit se řas a udržet vodu čistou, aby návštěvníci viděli pod vodu,“ říká chovatelka lachtanů Eliška Javůrková.

Pohled pod vodní hladinu umožňuje speciální několik centimetrů tlusté sklo po polovině obvodu nádrže. „Pod vodou tráví lachtani většinu svého času a tam jsou nejšikovnější. Vidět je jen na souši, tak to je tak asi dvacet procent života lachtanů,“ připomíná ředitel pražské zoo Petr Fejk.

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

Pražská zoo nechala nový domov lachtanům jihoafrickým postavit přesně podle jejich gusta, imituje skalnaté mořské pobřeží. Padlo na něj tisíc pět set tun severočeského čediče. „My jsme se snažili navodit přesnou iluzi jejich prostředí, proto jsme vozili celé skální bloky až o váze patnácti tun,“ uvádí autor kamenné scenérie pavilonu Stanislav Špoula.

Expozice je postavená jako amfiteátr pro tři sta lidí. Právě z něj budou návštěvníci pozorovat každodenní lachtanní cvičení. V budoucnu se navíc v bazénu společně s Melounem, Abíbou, Julinkou, Bárou a Myškou budou prohánět i jejich chovatelky.

Po zcela novém pavilonu lachtanů pražská zoo chystá ještě vybudovat zcela novou expozici pro hrochy a slony. Stavět by se měla na podzim a stát bude 300 milionů korun.