V Pardubicích kontrolují předražené stavební zakázky

Pardubice - Vedení Pardubického kraje kritizuje své předchůdce, a to kvůli stavebním zakázkám. Některé byly údajně předražené. Hejtmanství proto nechalo prověřit většinu starých výběrových řízení. Podle předběžných výsledků byla řada projektů předražených řádově o desítky až stovky milionů korun. Bývalé vedení tato obvinění odmítá a celou akci považuje za demonstraci síly současného vedení kraje.

Zateplení několika škol 45 milionů, přestavba staré reálky na administrativní budovu 54 milionů a konečně sanace skládky v Lukavici 157 milionů korun. Současné vedení Pardubického kraje tvrdí, že celkem ušetřilo přes 280 milionů korun. Jde o projekty naplánované bývalým vedením krajského úřadu. „Docházelo k vyhazování desítek a někdy pravděpodobně i stovek milionů korun,“ tvrdí náměstek pardubického hejtmana Jan Tichý.

Proč byly jednotlivé projekty nadhodnocené o tak obrovské částky, nikdo ale vysvětlit neumí. Nebo nechce. „Normálním způsobem to vysvětlitelné není,“ říká hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. „Já se žádné kontrole nebráním, já mám svědomí čisté,“ dušuje se jeho předchůdce Ivo Toman.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Jedno je jisté, stavební firmy působící v regionu jsou s novým vedením kraje nespokojené. Stavbaři se dokonce pokoušejí o sesazení náměstka Tichého, který má na starosti investice. „Napojení stavebních firem na orgány veřejné správy bývá velice úzké. Zájem je si ty politiky připoutat, zavázat, dostat pod kontrolu nebo přímo na jejich místa dosadit své vlastní lidi,“ uvádí vedoucí kanceláře Transparency International ČR Stanislav Beránek.

Kritika bývalého vedení kraje a konflikt se stavbaři může podle politologa Miroslava Škalouda znamenat i to, že současné vedení dává najevo svoji mocenskou sílu. „Je to útok na předchozí garnituru. Až se předchozí garnitura opět dostane k moci, tak se bude situace do jisté míry opakovat,“ odhaduje politolog Škaloud.

Přestože současné vedení kraje kritikou na adresu svých předchůdců nešetří, kontrolní výbor se zatím žádným výběrovým řízením nebo projektem nezabýval.