Becherova vila nadále chátrá

Karlovy Vary - Karlovarský kraj odsunul rekonstrukci Becherovy vily - památky z roku 1912, která má sloužit veřejnosti jako unikátní galerie. Podle zástupců kraje byly nabídky firem ve výběrovém řízení příliš vysoké. Pokud ale kraj nezačne památku rekonstruovat, bude muset vrátit desítky milionů korun Evropské unii. Ačkoli měl podle původních plánů v okolí honosné vily v lázeňské části města touto dobou vládnout čilý stavební ruch, zarůstá památka nadále křovím. Její další osud je tak nejasný.

„Vzhledem k tomu, že výběrové řízení skončilo značným navýšením finančních prostředků, které Karlovarský kraj nemá, tak rada Karlovarského kraje změnila postup,“ vysvětluje změnu postoje vedení Karlovarského kraje náměstek jeho hejtmana Jaroslav Borka (KSČM). Kraj tak vypsal nové výběrové řízení. Firmy v něm ale nesmí žádat více než 84 milionů. V předchozí soutěži některé společnosti žádaly přes 90 milionů korun.

Stranická kolegyně Jaroslava Borky, radní Eva Valentová, připouští, že se neobjeví firma, která by finanční požadavky Karlovarského kraje splnila. V takovém případě by kraj musel dotaci vrátit. Podle bývalého hejtmana nicméně v krajském rozpočtu dost peněz na opravu památky bylo.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Bývalý hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel (ODS) pro ČT24:

„To, že se dneska přehodnocují a posílají jinam ty peníze, že se platí poplatky, s kterými nikdo nepočítal, no to je věc sociální demokracie.“


Vládnoucí politici se brání, že kraj dostává míň peněz od státu. Spory provází vilu od roku 2004. Kraj ji získal od státu, okolní pozemky ale patřily městu. Zastupitelé Karlových Varů je prodali kraji za symbolickou cenu, s tím, že stavba bude sloužit veřejnosti. Pokud krajský úřad v dalším výběrovém řízení najde vhodnou nabídku, rekonstrukce Becherovy vily by mohla začít koncem letošního roku.