Liberecké lázně mají zachránit evropské peníze

Liberec - Historická budova lázní v Liberci by měla začít sloužit kultuře. Alespoň podle plánů liberecké radnice, která je vlastníkem zdevastované lázeňské budovy v centru města. Do památky by se měla přestěhovat krajská galerie. Město však nemá odhadovaných tři sta sedmdesát milionů korun na rekonstrukci. Proto se je pokusí získat z Evropských fondů.

V říjnu roku 2005 zchátralé lázně kupuje město Liberec za devět milionů korun. Ze střechy v té době odpadávají kusy střechy i kamenných ozdob a ohrožují chodce. Památku musí radnice převzít za asistence policie. Po čtyřech letech mají lázně novou střechu a opravený štít. Zajišťovací práce přišly na skoro třicet milionů korun. Podle odborníků byly práce zahájeny doslova za minutu dvanáct. „Střešní plášť je opravený kompletně. Je vyměněná krytina, jsou osazeny měděné klempířské prvky, do budovy tak již nezatéká,“ popisuje současný stav budovy restaurátor střechy Václav Hes.

Další peníze spolkne rekonstrukce lázní. Hovoří se o tři sta sedmdesáti milionech korun. Právě na tom už dvakrát zkrachovala jednání o prodeji. „Po těch letech se ukazuje, že jakékoli komerční využití není možné, protože odhadované náklady se pohybují ve stovkách milionů korun. A ty se pravděpodobně komerčně nikdy nevrátí,“ říká liberecký primátor Jiří Kittner.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Teď ale přišla radnice s novým plánem: lázně předělat na výstavní síň a přestěhovat sem libereckou galerii, která sídlí v havarijních prostorách. Kraj, který galerii zřizuje, se záměru nebrání. „Vyřešilo by to zásadní problém prostoru. Galerie by konečně získala solidní depozitář, který naléhavě potřebuje,“ zdůrazňuje náměstkyně libereckého hejtmana Lidie Vajnerová.

Radnice v nejbližších dnech požádá o tři sta sedmdesát milionů korun na rekonstrukci lázní Evropské fondy. Jestli uspěla, se dozví ještě letos.