Plzeň bude prodávat kryty civilní obrany

Plzeň – Doba studené války a obav z napadení od blízkých sousedů je dávno pryč. Alespoň se tak dá usuzovat podle počtu a stavu krytů takzvané civilní obrany, které pustnou a pomalu a jistě zanikají – někde se promění na sklepy, jinde zase třeba na muzeum. Asi nejvíc funkčních krytů se zatím zachovalo v Plzni. I tam jim ale nejspíš brzy odzvoní.

Kryt civilní obrany pro obyvatele jednoho z plzeňských domů je jednoduše vybavený, ale funkční – včetně filtroventilace, elektřiny nebo splachovacích toalet. Josef Tětek z Odboru krizového řízení plzeňského magistrátu informoval, že údržba krytu se provádí zhruba jednou týdně. Petr Liška z téhož odboru dodal, že ročně město za údržbu zaplatí přibližně 25 tisíc korun.

25 tisíc ale musíte vynásobit 34 – právě tolik krytů město Plzeň jako jedno z mála v Česku ještě má. Radnice teď chce prvních 8 z nich prodat. Prostory v suterénech domů nabídne společenství vlastníků bytů. Náměstek plzeňského primátora Vladimír Duchek (PVP) upřesnil, že nabídková cena je 1300 korun za metr čtverečný.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Petr Liška naznačil, že důvod je ryze ekonomický. Pokud společenství vlastníků nabízené prostory odmítne nebo se do půl roku nevyjádří, vyhlásí radnice na prodej krytů městskou soutěž.

Ne všude ale krytům odzvonilo. Například v Plasích z něj hodlají zřídit muzeum. V prelatuře kláštera byste kryt asi těžko hledali. A právě o to bývalému režimu šlo. Gotické sklepení se proměnilo v pevnost pro 150 soudruhů z krajského národního výboru. Pavel Kodera z Národního technického muzea v Plasích popsal, že jde o jedinečnou autentickou památku.

Veřejnosti přístupný má být kryt už v příští sezoně.