Praha chce učinit přítrž hernám s videoterminály

Praha - Praha podá návrh na změnu zákona o loteriích. Nelíbí se jí nárůst počtu takzvaných videoloterijních terminálů, které nemůže město zakázat. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS). Rada hlavního města zároveň uložila řediteli dopravního podniku, aby do konce roku vypověděl smlouvy všem hernám, které v metru provozují výherní automaty.

Představitelé hlavního města o snaze změnit loterijní zákon mluví dlouho. Chtějí totiž, aby měli možnost zakázat zřízení takzvaných videoloterijních terminálů. O těch na rozdíl od klasických výherních automatů rozhoduje ministerstvo financí, které podle Blažka nemá žádnou zákonnou pravomoc přístroje nepovolit.

V Praze se počet videoloterijních terminálů zvýšil od začátku roku o 3 000. Vedení města se přitom snaží o snižování počtu výherních hracích přístrojů, od roku 2007 jejich počet omezilo o deset procent. „Taková situace je nepřijatelná,“ zdůraznil Blažek. Připravil proto změnu zákona, která by městům zákaz terminálů umožnila. Příští týden ji chce předložit zastupitelstvu hlavního města a poté vládě a parlamentu. Blažek věří, že zákon poslanci a senátoři přijmou ještě před květnovými volbami.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Automaty půjdou z metra ven

Rada hlavního města dnes také uložila řediteli pražského dopravního podniku Martinu Dvořákovi, aby do konce roku vypověděl smlouvy všem zařízením, která mají v prostorách metra výherní automaty. „Dnes mi došla trpělivost, když jsem se dozvěděl, že dopravní podnik za poslední rok povolil šest nových výherních hracích přístrojů,“ řekl Blažek. Dvořák přitom podle něj věděl, že se magistrát jejich počet snaží omezit.

Magistrátní vyhláška, která platí od loňského ledna, stanovuje místa, kde mohou automaty být, nebo otevírací dobu heren. Přístroje nesmí například být v objektech vlastněných městem, blízko škol, sídel radnic a magistrátu nebo v historicky hodnotných lokalitách s turistickým ruchem. Praze se podle Blažka díky vyhlášce podařilo omezit počet automatů z 8 400 na 7 500. „Není to číslo, se kterým bychom byli spokojeni,“ dodal Blažek s tím, že omezování bude pokračovat.

Kasina ve velkoměstech
Zdroj: ČT24