Agentura pomáhá sociálně vyloučeným

Toužim/Teplá – Vládní Agentura pro sociální začleňování rozjíždí svoji činnost v romských lokalitách na Tepelsku a Toužimsku. Vyzvala starosty, ředitele škol, policisty i místní občanská sdružení ke společnému řešení problémů, jako jsou nezaměstnanost, nízká úroveň vzdělání, kriminalita a neutěšené bydlení. Peníze na pomoc Romům chce Agentura pro sociální začleňování čerpat z operačních programů Evropské unie. V regionu po roce 1989 zaniklo několik významných podniků a tím pádem následně zvýšila nezaměstnanost.

Ghetta pro sociálně vyloučené jsou na Tepelsku a Toužimsku v panelácích po zaniklém socialistickém zemědělství, často sem přichází exekutor. „Jedná se o malé obce. Převážně jde o bytovky ze šedesátých let, kam se Romové dřív stěhovali za prací. Nyní tady ta práce není,“ uvedl lokální konzultant Agentury pro sociální začleňování Alexandr Olah.

Region má pro práci v podobných lokalitách vzor, v Dobré Vodě působí občanské sdružení Český západ. Práci má osm z deseti dospělých, dům odkoupilo sdružení a lidé si ho sami opravují. Český západ dostává ročně na dotacích pro asi stovku lidí skoro šest milionů korun. „Není potřeba tolik peněz. Začít pracovat s lidmi a motivovat je k tomu, aby sami chtěli něco ve svém životě změnit, lze na začátku třeba jen s jedním člověkem,“ prohlásila Jana Kosová z agentury Český západ Dobrá Voda a starosta Toužimi Antonín Vrána (nez.) doplnil: „Dovedu si to představit i tak, že budou nějaké projekty, kde by Romové mohli třeba něco opravovat nebo stavět.“ Starosta Teplé Martin Klapal (ODS) má však pochybnosti: „Jestli bude za 5 let výsledek odpovídat nákladům.“

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Na seznamu sociálně vyloučených lokalit je v současné době 23 měst a obcí. Agentura slibuje, že do roku 2015 bude možné z evropských peněz čerpat na jednotlivé projekty až 50 milionů korun.

Vládní Agentura pro sociální začleňování rozjíždí svoji činnost v romských lokalitách na Tepelsku a Toužimsku.
Zdroj: ČT24