Spor o dopravní projekty rozděluje krušnohorská sdružení

Karlovy Vary – Dvě krušnohorská sdružení na Karlovarsku se dostala do sporu kvůli dopravě. Jedno žádá kraj, aby omezil rozšiřování silnice z Karlových Varů do Potůčků, protože se bojí, že by tam pak mohly projíždět kamiony. Naopak podle svazku měst a obcí je rekonstrukce silnice důležitá, mimo jiné i kvůli rozvoji turistiky či rychlé dostupnosti zdravotnické záchranné služby.

Zástupce krušnohorských obcí rozzlobil protestní pochod, který zorganizovalo občanské sdružení. Desítky demonstrantů z Čech i Saska odmítly rozšiřování krajské silnice, která propojuje obce. „Nám tento plán radost nepřináší. Pokládáme to za medvědí službu,“ uvedl už začátkem června starosta Hroznětína Jaroslav Rovný. „Jde nám především o to, aby se nerealizovaly tři stavby: nový silniční přechod v Potůčkách, obchvat Horní Blatné a nový most s rozšířením silnice v Pstruží,“ doplnil ho tehdy mluvčí sdružení Občané za kvalitu života v Krušných horách Petr Maglia. 

A právě poslední z těchto staveb sdružení postavila proti sobě. Zástupci horských obcí totiž o rekonstrukci silnice léta usilují. „Silnici potřebujeme, abychom mohli po ní dopravovat děti do škol, aby se sanita dostala ke všem,“ vypočítává starosta Jaroslav Rovný. „Nejlepší by bylo, kdyby si ta sdružení sedla a domluvila se. My tam chceme opravovat silnice, ale pokud si lidé budou myslet, že to děláme kvůli tomu, aby tam jezdily kamiony, tak pak je to na zváženou,“ upozorňuje hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný.    

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Na svou silnici kraj podle hejtmana kamiony nepustí. Jako hrozbu do budoucna vnímají zástupci obou sdružení i regionální politici silnici v horách, o které uvažuje stát. Podle ministerstva dopravy ale takový návrh existuje jen v předběžných plánech, které se zabývají dlouhodobým výhledem po roce 2020. „Podle současných platných zákonů trasu dálnice, nebo rychlostní silnice schvaluje krajské zastupitelstvo. Takže i regionální politici by do toho mohli mluvit,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.   

Aktuální plány ale podle mluvčího Karla Hanzelky s výstavbou rychlostní silnice v horách nepočítají. Přesto budou starostové krušnohorských obcí o problému jednat na setkání koncem července.