Literární kavárna v Ostravě znovu otevře

Ostrava – Jeden z ostavských kulturních stánků - knihkupectví Academia s literární kavárnou ve městě zůstane. Knihy se budou prodávat jen v prvním patře a knihkupectví se chce více zaměřit na prodej odborné a populárně naučné literatury. Vedení nakladatelství Academia chtělo knihkupectví v Ostravě zrušit, pobočka byla totiž podle jejich názoru prodělečná. Díky aktivnímu tlaku představitelů ostravské veřejnosti a dohody s novým nájemcem budovy se toto rozhodnutí podařilo zvrátit.

Knihkupectví Academia s literární kavárnou sídlí na rohu Zámecké a Poštovní ulice od roku 2004. Knihkupectví se stalo místem setkávání, konaly se zde autorská čtení nebo výstavy. Na konci dubna to vypadalo, že tomu všemu bude brzy konec. Pobočka byla podle vedení nakladatelství prodělečná. „Nákupy v prodejně dlouhodobě vykazovaly pokles objemů a knihkupectví bylo výrazně ztrátové, a tak rozhodnutí o uzavření prodejny k 30.6.2010 bylo nakonec neodvratně přijato,“ uvedl ředitel nakladatelství Jiří Padevět.

Proti tomu se postavila ostravská veřejnost. Děkanka Mrhačová z Ostravské univerzity se obrátila na vedení města i kraje a se studenty podepsala petici proti zrušení knihkupectví. A jejich zájem nejspíš pomohl – knihkupectví na Masarykově náměstí zůstane. „Je to souhra mnoha šťastných okolností. Jednak obrovská podpora představitelů regionu a také to vyšlo díky tomu, že majitel nám vyšel vstříc, myslím majitel domu. V podstatě dovolil, abychom se domluvili s jiným dalším provozovatelem, který si pronajme celý ten dům a my tam budeme jenom v podnájmu,“ řekl Jiří Padevět.

„Teď momentálně stěhujeme věci z přízemí do patra, kde bude prodejna. Určitě chceme zachovat odbornost a kvalitu, takže se budeme spíše zaměřovat na odbornou a populárně naučnou literaturu,“ uvedla zástupkyně vedoucí ostravské pobočky knihkupectví Academia Anna Swiatková. „Jsem šťastná a zasloužíme si to. Ostrava má dvě univerzity, tolik tisíc studentů, tak proč by neměla mít knihkupectví, které nás zásobuje odbornou literaturou,“ říká spokojeně děkanka Filozofické fakulty Ostravské univerzity Eva Mrhačová, která má na zachování kulturního stánku v Ostravě velkou zásluhu. Knihkupectví Academia i literární kavárna se budou znovu otevírat 1. srpna.

  • Knihkupectví s literární kavárnou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1735/173464.jpg
  • Vyklízení spodního patra autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1735/173465.jpg