Do Čech dorazila historická karavana přepravující sůl

Budějovicko – Pochod se soumary a nákladem patří ke zlatému hřebu oslav milénia Zlaté stezky. Její význam si společně připomínají Bavorsko a jižní Čechy. Obchodní trasa spojovala kdysi Pasov a Prachatice a proudila po ní hlavně sůl, v menší míře pak i obilí. Karavana se solí po devíti dnech dorazila do České republiky.

Kamenný most nad šumavským Mechovým potokem stojí přímo na česko-bavorské hranici. Tudy Zlatá stezka procházela, dnes sem dorazila i historická karavana se soumary. Přivítali ji bez chleba a soli, pouze pálenkou. Karavana denně urazí kolem 30 kilometrů, stále v ní zůstává šest koní a 40 lidí, nikdo pouť nevzdal. Náklad soli je neporušený a směřuje do Prachatic na víkendové oslavy.

Karavana se většinou vyhýbá hlavním silnicím a pohybuje se po lesních cestách. Nezastaví ji ani déšť, ani horko, jak potvrdil člen karavany Josef Štemberk. Fanoušci historie rekonstruují transport soli z bavorských nalezišť do Čech přesně tak, jak probíhal v dobách, kdy Zlatá stezka byla pro obě země klíčovou obchodní trasou. Proto jdou také v historických kostýmech, pouze mění boty. Člen karavany Petr Zavřel vysvětlil, že ty historické si berou jen při slavnostních vstupech do měst.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

První doložená zmínka o Zlaté stezce je přesně tisíc let stará. Během týdne po ní do Prachatic dorazilo 1200 soumarských koní.