Ostravská lékařská fakulta už začala vychovávat budoucí lékaře

Ostrava - Stovka mediků nově vzniklé lékařské fakulty poprvé zaplnila posluchárny Ostravské univerzity. I přes protesty už existujících lékařských fakult se nakonec podařilo pro ostravskou školu zajistit potřebný počet pedagogů s odpovídajícím vzděláním. Zázemí pro studium medicíny má teď ostravská fakulta údajně jedno z nejlepších v zemi.

Historicky první přednáška mezi mediky asi nejobávanějšího předmětu – anatomie - začala. Zkušenou lékařku a vysokoškolskou pedagožku docentku Alžbětu Holibkovou poslouchá i Kateřina Francová, která úspěšně zvládla červencové přijímací zkoušky. „Chtěla bych si vybrat specializovaný obor jako neurologie nebo oční,“ říkala s vážnou tváří v červenci při přijímacích zkouškách. Dnes už ke studiu přistupuje s nadhledem a humorem a s úsměvem tvrdí, že nejvíce se těší na pitvy.

Univerzita připravila budoucím medikům špičkově vybavené odborné učebny. A pitevna je jednou z nich. Na slavnostní zahájení , které bude příští středu, pozvalo vedení univerzity i děkany všech lékařských fakult, kteří byli původně proti vzniku ostravské lékařské fakulty. „Mám informace, že většina by jich měla přijet, takže uvidíme. Určitě chceme spolupracovat a chceme být plnohodnotnou fakultou,“ uvedla proděkanka Lékařské fakulty Ostravské univerzity Ivona Závacká.

Kolegium lékařských fakult už oslovilo i svého nového ostravského kolegu a pozvalo jej na společné setkání - prozatím jako pozorovatele. „Je to někdy v říjnu, takže určitě nějaký ten vstřícný krok z jejich strany už nastal,“ potvrdila proděkanka Závacká. Jedna věc ale studentům lékařské fakulty přece jen chybí. V areálu školy není menza. Nejbližší možnost levného stravování tak mají studenti v Porubě nebo v centru Ostravy. A to je minimálně půl hodina cesty. Vedení fakulty tvrdí, že si tento problém uvědomuje, nicméně v dohledné době nevidí reálné řešení. Budoucí lékaři mají 15týdenní semestr, o týden delší, než jejich spolužáci. Do školy budou chodit až do 23.prosince.

  • Moderní pitevna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1943/194290.jpg
  • Budoucí lékaři autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1943/194291.jpg