Kontroverzní kašny se musí opravit

Plzeň - Kontroverzní kašny na plzeňském náměstí procházejí čtyřdenní plánovanou opravou. Při ní se musí vyřešit i jedna závada - nádoba pod jednou z kašen má prasklinu. Plzeňané o nové dominantě náměstí stále hodně diskutují a jen málokoho nechávají kašny lhostejným. Již brzy po jejich instalaci se však kašny staly terčem vandalských útoků.

Už při slavnostním otevření nových kašen bylo jisté, že Anděl, Chrtice a Velbloud rozdělí lidi na dva nesmiřitelné tábory. Příznivci moderny je obdivují a jiní zatracují. Stály dvacet sedm milionů korun. „Nečekali jsme, že se každému budou líbit,“ přiznává náměstek plzeňského primátora Petr Rund.

Odpůrcům kašen nahrávají vandalové. Už po dvou měsících je jejich pozlacený povrch poškrábaný, ale ten teď ještě radnice opravovat nechce. „Opravy budou záviset na rozsahu poškození a na tom, jak poškození vyhodnotí zlatník,“ říká mluvčí plzeňské radnice Edita Vighová.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Kašny hlídá běžný kamerový systém, ale jen to zřejmě nestačí. „Takový rozsah poškození nás překvapil, to jsme nečekali,“ konstatuje Ilona Pelíšková ze Správy veřejného statku Města Plzně.

Zlacení kašen trvalo devět měsíců. Použilo se při něm sedm druhů plátkového zlata a celkem řemeslníci spotřebovali sedm set dvacet gramů zlata. „Ty poškozené zlaté plátky se dají sundat nebo se dá zlato nanést přímo přes ty staré plátky,“ vysvětluje zástupce zhotovitele Tomáš Kunc.

Firma teď provádí pravidelnou údržbu, kontrolu chrličů i vody a opravuje prasklinu, která se objevila na nádobě pod velbloudem. „Musíme si uvědomit, že je to přírodní materiál, je to kámen, který byl vylamován z velkých monobloků,“ upozorňuje Tomáš Kunc.

O konečné podobě kašen rozhodla odborná porota, která vybírala ze třiceti návrhů. Plzeňská radnice kašny přes zimu vypne. O jejich úplném zakrytí zatím neuvažuje.