ČEZ zaplatí nové silnice

České Budějovice - Čtyřicet kilometrů nových silnic, včetně jedenácti obchvatů. Tak vypadá první konkrétní dohoda mezi elektrárenskou společností ČEZ a jihočeským krajem o kompenzacích za dostavbu Temelínské jaderné elektrárny. Společnost zaplatí za nové cesty miliardu a půl. Dohoda se však týká pouze obcí, které leží na hlavních silnicích k Temelínu. Právě po nich budou firmy vozit materiál k dostavbě elektrárny. Během roku to bude až tři sta tisíc tun materiálu, což by stávající komunikace zcela zahltilo.

Za souhlas s dostavbou jaderné elektrárny Temelín získají obce nové silnice za miliardu a půl. Dohodu, kterou už schválilo jihočeské zastupitelstvo i dozorčí rada firmy ČEZ, oslavily obě strany. „Ta investice, jak ji dnes plánujeme, je za přibližně jednu a půl miliardy korun,“ potvrzuje ředitel útvaru Výstavba jaderných elektráren ČEZ Petr Závodský. „Ty silnice budou dočasně zatíženy při dostavbě Temelína. Nicméně další desítky let tady budou sloužit včetně obchvatů,“ uvádí jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Dostavba Temelína bude pro silnice znamenat mimořádnou zátěž. Chladicí věže, kontejment, reaktorové sály a další zařízení spolknou miliony tun hlavně betonu a železa. ČEZ opakovaně říká, že peníze uvolní bez ohledu na to, kdy a jak vláda o rozšíření Temelína rozhodne. První úpravy silnic by tak měly začít již příští rok. „Rozhodující slovo budou mít kraje, protože se bude stavět na jejich pozemcích,“ upozorňuje zástupce ředitele Jaderné elektrárny Temelín Antonín Ješátko. 

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Obce, které nákladní auta objedou, s dohodou souhlasí. Starostové čekají víc hostů v restauracích a hotelech a zároveň uklidnění dopravy. Jenže tam, kde nové silnice nebudou, se lidé bouří. „V žádném případě s tím nesouhlasíme a obec se proti tomu jednomyslně staví,“ říká obyvatel Všeteče Vladimír Voneš ze sdružení Za naše obce.  

Všechny nové silnice by měly být hotové do konce roku 2016. ČEZ v této souvislosti také vydává stovky milionů korun ročně na sportovní akce v regionu. Další peníze pak dostávají obce v tzv. havarijní zóně, tj. v těsné blízkosti elektrárny. Například obec Temelín má dostat během deseti let sto milionů korun, stejně jako nedaleký Týn nad Vltavou.