Volby v Libé byly zmanipulovány?

Cheb - Nechutné dozvuky mají volby v Libé na Chebsku. ČSSD tam podala žalobu na jejich průběh kvůli podezření ze zmanipulování. Vzápětí na to zaplavil někdo vesnici letáky s pomlouvačnými výroky o kandidátech této strany. Je tam dokonce i hrozba fyzického násilí. Případ vyšetřuje policie.

Místní truhlář Josef Mádle říká, že už předvolební atmosféra byla ve vesnici hodně napjatá. ČSSD, za kterou kandidoval, dostala nakonec o jeden hlas méně než vítězné Sdružení nezávislých kandidátů. Na radnici tedy má být v opozici. Právě on podal podnět k prošetření regulérnosti voleb. „Měl jsem řadu telefonátů o tom, jak byly volby zmanipulované. Proto jsem se rozhodl pro tento krok,“ vysvětluje Josef Mádle. 

Anonymní leták si bere na mušku v první řadě právě Mádleho. Zahrnuje některé pomlouvačné výroky o jeho osobním životě. Je v něm také pasáž, kterou je možné interpretovat jako otevřenou hrozbu, respektive podněcování k násilí. „Pokud se to týkalo jenom mě, tak se to dalo přežít, ale oni začali vyhrožovat i mé rodině,“ upozorňuje Josef Mádle. „To otevřené vyzývání k násilí už je trochu moc,“ přiznává dosluhující starosta Libé Lubomír Švec. „V současné době prověřujeme, zda nedošlo k trestnému činu pomluvy,“ informuje mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Karlovy Vary Andrea Pomichalová. 

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Sdružení nezávislých kandidátů musí čekat, jak rozhodne o žalobě na průběh voleb soud. V jeho řadách tedy je důvod k určité nervozitě. Od anonymního letáku se ale distancuje. „Považujeme to za zbabělý a podlý čin. Protože hanobí kandidáty z protistrany, tak se domnívám, že to byl někdo z našich voličů, ale nikdo z kandidátů,“ tvrdí nově zvolený zastupitel obce Libé Karel Halla. 

Letáky s podobným obsahem proti tehdy vítězné ČSSD se ve vesnici objevily i po volbách v roce 2006.