Řidiče i cestující potrápila ledovka

Praha - Sněžení, které dnes zasáhlo Česko, v podvečer odešlo. Země se ale vzpamatovává z dne plného nehod a kluzkých silnic. Ačkoli sněžilo v celé republice, nejhorší byla situace v Praze a středních Čechách. Problémy měla auta i městská hromadná doprava, hromadná nehoda se stala na rychlostní silnici ze Slaného do Prahy. Situaci způsobil především fakt, že na mnoha místech nebyly silnice vůbec posypané. Železniční provoz naopak počasí výrazněji nezkomplikovalo, v provozu už je i osoblažská úzkokolejka. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde.

Ledová Praha ráno zkolabovala

Některé hlavní komunikace v Praze po nočním sněžení připomínaly kluziště. Ve Vídeňské ulici neovladatelně klouzaly z kopce autobusy i auta. V Braníku a Modřanech i na opačné straně města v Bohnicích autobusy dokonce uvázly. „Na některé linky autobusy vůbec nevyjely,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Ilona Vysoudilová. V Uhříněvsi musela být ráno uzavřena ulice Přátelství, protože byla namrzlá a zcela nesjízdná, doplnila mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Namrzlá vozovka ráno komplikovala obousměrně dopravu také na rychlostní silnici R7 mezi Slaným a Prahou, kde na 12,5. kilometru havaroval i kamion a tvořily se dlouhé kolony. Policie úsek uzavřela, kamion se podařilo vyprostit až po několika hodinách.

Stíháme, říkají silničáři

Klouzalo to i na silnicích kolem Prahy. Dvě nehody způsobily dopravní kolaps mezi Vestcem a Jesenicí.

Řidiči, kteří nemohli po kluzkých silnicích projet, měli jasno – pražští a středočeští silničáři nevídaným způsobem zaspali. Podle mluvčího Technické správy komunikací Tomáše Mrázka to tak ale nebylo. „Silničáři byli v ulicích od včerejšího večera, všechny komunikace, které měli ošetřit, ošetřovali,“ uvedl. „Je zákonná lhůta šest hodin od vzniku první závady. Nemůžeme být okamžitě všude,“ dodal Miloš Vacek ze středočeského dopravního odboru.

Občasné sněžení a denní teploty nejvýš kolem nuly budou podle meteorologů až do půlky února. Pak se mírně oteplí a sněhové srážky vystřídá déšť.

Jako v Praze, tak i ve zbytku země

Jenom o trochu lepší byla dnes dopravní situace v dalších regionech. Na Vysočině jezdilo v noci 57 sypačů. „Převážně chemicky jsme ošetřovali nebezpečné úseky a frekventované silnice,“ uvedl dispečer krajské správy a údržby. V Libereckém kraji napadlo přes noc až pět centimetrů sněhu a přes den se na kluzkých vozovkách stala řada dopravních nehod. Na silnici I/13 z Liberce na Frýdlant nedaleko Dětřichova havarovalo auto a skončilo mimo vozovku. Další nehoda se stala v obci Zásada na Jablonecku, kde se srazila dvě osobní auta.

V Olomouckém kraji sněžilo ještě odpoledne. Na některých vozovkách leží tající sníh či ujetá sněhová vrstva. Sněžení může zkomplikovat dopravu na Olomoucku, Šumpersku nebo Jesenicku. Na tající či ujetý sníh řidiči narazí na silnicích ve vyšších polohách na severu kraje. Ostatní silnice v regionu jsou většinou holé a mokré.

  • Autobusy pražské MHD měly ráno na náledí problémy. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2261/226031.jpg
  • Nehoda kamionu na rychlostní silnici R7 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2261/226019.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2174/217376.jpg