Společnost RPG Byty řeší smlouvy od nájemníků

Ostrava - Přes 90 procent nájemníků společnosti RPG Byty už s pronajímatelem podepsalo novou smlouvu. Podle ní se nájmy v bytech zvýší o 15 až 38 procent. Společnost RPG Byty řeší v těchto dnech protinávrhy – tedy smlouvy, které jí na oplátku nabídli samotní nájemníci. Někteří ale nereagovali vůbec a hrozí jim soud.

S novou smlouvou společnosti RPG Byty nesouhlasilo přes sedmnáct set lidí. Firmě proto poslali vlastní protinávrh. „My jsme tyto protinávrhy vyhodnotili a v současné době zasíláme těmto nájemníkům nebo uživatelům bytů náš další návrh, který částečně reflektuje ty protinávrhy,“ uvedl ředitel vnějších vztahů skupiny RPG Real Estate Petr Handl. Jak se k novým smlouvám postavit, radí nájemníkům v bytech společnosti RPG hned dvě sdružení. 

„U platných smluv na dobu neurčitou radíme návrhy RPG nepodepisovat a raději podat vlastní protinávrh, u neplatných smluv tam doporučujeme návrh RPG akceptovat,“ říká předseda sdružení BYTYOKD.CZ Roman Macháček. „Nabídku, kterou dává RPG nájemcům, považujeme za velice solidní a doporučujeme, aby na ni nájemníci přistoupili,“ radí za Sdružení nájemníků ČR místopředseda Jan Vozárik. Na návrh nové smlouvy společnosti RPG Byty dosud nereagovalo přibližně tisíc nájemníků, v krajním případě jim hrozí žaloba a soud.

„Tyto případy samozřejmě budeme aktivně řešit, ale vždy upřednostňujeme především dohodu s danými nájemníky,“ tvrdí ředitel vnějších vztahů skupiny RPG Real Estate Petr Handl. Vedení společnosti RPG Byty také potvrdilo, že byty chce do budoucna dlouhodobě pronajímat a prodávat je do osobního vlastnictví nájemníkům nebude.

RPG Byty
Zdroj: ČT24