Náchod zesiluje tlak na neplatiče nájemného

Náchod – Náchod zavedl systém pro neplatiče nájemného a dalších poplatků, který nazval Dvakrát a dost. Znamená to, že kdo dvakrát radnici nezaplatí, může přijít o byt. Neplatiči dluží Náchodu na nájemném více než dva miliony korun, další čtyři miliony za svoz komunálního odpadu.

Pokud rodina například jednou nezaplatí nájemné a zároveň třeba za odpad, dostane se do systému Dvakrát a dost. Starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD) uvedl, že jde o velmi rychlý a efektivní proces. Radnice všechny nové nájemní smlouvy uzavírá na dobu určitou, od měsíce do maximálně půl roku.

Neplatiči musí počítat s tím, že s nimi město smlouvu neprodlouží. Dlužníky se smlouvami na dobu neurčitou město vystěhuje na základě soudní výpovědi a nabídne jim ubytovnu se základním vybavením. „Na ulici nikdo skončit nemůže,“ říká vedoucí odboru správy majetku náchodského městského úřadu Ladislav Šimek.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Náchodská radnice má téměř 400 bytů, problém s neplatiči nájemného má zhruba ve třetině z nich. I když systém Dvakrát a dost Náchod spustil na začátku roku, první výsledky se už podle vedení města dostavily. Dluh se za pár týdnů podařilo snížit o téměř tři sta tisíc korun.