Komorník čeká na peníze

Kardašova Řečice (Jindřichohradecko) – Oprava havarijního stavu části hráze rybníka Komorník na Jindřichohradecku se odkládá. Podle zástupců kraje to však je hazard, obavy mají někteří chataři z okolí i starostové blízkých obcí. Jenže rybáři na rekonstrukci povodní poškozeného přelivu a staré výpusti nedostali od ministerstva zemědělství peníze. Úřad své nečekané rozhodnutí hájí tím, že náklady byly příliš vysoké a doporučuje snížení stavebních nákladů.

Bezpečnostní přeliv šedesátihektarového rybníka poškodily povodně. V korytě leží popadané stromy, kamenná část se rozpadá. V havarijní stavu je také jediná dřevěná výpusť. „Ten stav lze definovat jako špatný,“ prohlásil výrobní ředitel Rybářství Kardašova Řečice a majitel rybníka Ladislav Štercl. Pokud se dřevěné potrubí rozpadne, rybník se podle rybářů nedá regulovat. „Mohlo by dojít k nadměrnému navýšení hladiny proti normálu, v tuto chvíli to hrozí,“ dodal Ladislav Štercl. To se nelíbí některým chatařům, obavy mají i někteří starostové. „Pokud se ten rybník dá do pořádku, bude to jenom dobře,“ potvrdil starosta Kunžaku Jaroslav Čapek (nez.). Z Komorníku by voda při případných povodních mířila do Ratmírovského rybníka a odtud Hamerským potokem do jindřichohradeckého Vajgaru. „Je to problém, který mě musí zajímat, i kdybych nechtěl,“ prohlásil starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka (ČSSD).

Rybáři Komorník už vypustili, na jaře hodlali zahájit opravy. Chtěli zpevnit hráz, rekonstruovat výpusť a bezpečnostní přeliv, práce vyčíslili na zhruba 20 milionů korun. Peníze z ministerstva však nedostali, projekt je podle úředníků příliš nákladný a rybáři ho musí předělat. „Nedostatky v projektové dokumentaci konstatoval i expertní posudek, doporučoval snížení stavebních nákladů,“ vysvětlila mluvčí Ministerstva zemědělství ČR Tereza Magdalena Dvořáčková a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) doplnil: „Je to samozřejmě veliká hrozba. Byl bych rád, kdyby si ministerstvo zemědělství uvědomilo, že je třeba spíš dávat peníze do nutných oprav hrází než do nesmyslně drahých odbahňování rybníků.“

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Pokud rybáři nezískají peníze do konce února, začnou rybník opět napouštět. Kvůli bezpečnosti ho však nezaplní celý.

Oprava havarijního stavu části hráze rybníka Komorník na Jindřichohradecku se odkládá.
Zdroj: ČT24